Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog minder dan een half jaar te gaan voor Windows Server 2012

De klok tikt voor gebruikers van de oudere 2012-versie van Windows Server. Microsoft zet over vijf maanden de ondersteuning stop voor Server 2012 en de nieuwere R2-uitvoering daarvan. Vanaf 10 oktober dit jaar krijgt dat serverbesturingssysteem dan geen updates meer, ook geen patches meer voor securitygaten. Migratie is makkelijker gezegd dan gedaan.
Alarmlichten
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De keuze waar bedrijven en organisaties met Server 2012 voor staan, is een complexe en kostbare kwestie. Upgraden van het oudere serverplatform vereist niet alleen een nieuwere Windows-versie, maar veelal ook aanschaf van nieuwe serverhardware. Daarnaast kan het lastig zijn om vanaf de erg oude 2012-versie te upgraden naar de courante 2022-versie. Upgraden naar een tussenliggende versie kan relatief minder moeilijk zijn, maar geeft dan ook weer een wat beperktere 'houdbaarheid' qua support.

Cloud dan maar?

Er is nog een andere mogelijkheid dan overstappen - door middel van een upgrade of schone installatie - naar een nieuwere Windows Server-versie. Microsoft biedt klanten al geruime tijd diverse cloudmigratiemogelijkheden, inclusief voor Server 2012 (R2). De leverancier stipt daarbij support en security aan als argumenten voor overhevelen naar zijn cloud. Licenties voor de Microsoft-producten kunnen daarbij een complicerende (kosten)kwestie zijn.

Overigens is de keuze voor resterende gebruikers van het oude Server 2012 nu niet helemáál binair. Microsoft biedt namelijk ook nog de optie van uitstel, tegen betaling. Klanten kunnen één tot maximaal drie jaar extra ondersteuning aanschaffen. Deze extended support geldt dan alleen voor updates die securityzaken aanpakken. Het oorspronkelijk op 25 november 2013 uitgebrachte serverplatform is dan nog te gebruiken tot respectievelijk 10 oktober 2024, 2025 of 2026.

Uitstel (van executie)

In de praktijk moeten bedrijven en organisaties relatief flink betalen voor dergelijke maatwerkondersteuning die loopt voorbij de allang bekend zijnde supportperiodes. Dit is in het verleden al gedaan voor veelgebruikte desktopuitvoeringen zoals Windows XP en Windows 7, maar ook voor applicatiepakket Office en voor Windows Server.

Het Digital Trust Center, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft afgelopen december al gewaarschuwd voor het aankomende einde van Windows Server 2012 en de R2-opvolger. Daarbij stipt dit securityorgaan aan dat de optie van Extended Security Updates (ESU) door Microsoft wordt gecommuniceerd als een 'last resort'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in