Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft belooft beterschap voor instellen standaard-apps

Windows 11 krijgt ergens in de komende maanden een update die het makkelijker moet maken om standaard-apps in te stellen en vast te zetten. Deze aanpassing dient dan niet alleen eindgebruikers, maar ook app-developers. Aanbieders van apps krijgen namelijk betere mogelijkheden om gebruikers gericht naar de juiste Windows-instelling te leiden.
Surface-laptop voor schoolgebruik
© Microsoft
Microsoft

Microsoft presenteert dit verbeteren van gebruiksgemak - en in wezen faciliteren van app-concurrentie - als "een principiële benadering" voor het vastzetten (pinnen) van apps en instellen als default. De Windows-maker spreekt daarbij van een al lang bestaande aanpak om mensen 'in control' te laten zijn van hun gebruikerservaring met het pc-besturingssysteem. In het verleden heeft Microsoft het echter moeilijker gemaakt om bijvoorbeeld een alternatieve browser te gebruiken, zoals het veelgebruikte Chrome van concurrent Google.

Bureaublad, Start en taakbalk

Voor Windows 11 belooft Microsoft nu dat het gebruikers grotere grip gaat geven op wat wordt vastgepind op het bureaublad, in het Start-menu en op de taakbalk. Daarnaast geldt dit ook voor welke applicaties als standaard staan ingesteld op Windows, zoals de default browser. Dit moet dan gebeuren via consistente, heldere en betrouwbare dialoogvensters en instellingen die het besturingssysteem biedt.

Tot op heden kan Windows aanprijzende woorden of zelfs waarschuwende meldingen geven wanneer eindgebruikers de default-instellingen willen wijzigen. Voor veel apps heeft Windows al eigen voorzieningen ingebouwd, zoals voor webbrowsen maar ook e-mailen en het bekijken van PDF-documenten.

Voor app-aanbieders

Makers van alternatieve apps krijgen met de aankomende update voor Windows 11 ook mogelijkheden om hun producten beter ingesteld te krijgen als default. Dit omvat functionaliteit met diepe URI-links (Uniform Resource Identifier) naar instellingen in en van Windows. Daarnaast gaat Microsoft een pop-up notificatie geven bij installatie van nieuwe apps wanneer die zich willen vastzetten in de taakbalk. Deze melding komt dan in plaats van óf altijd pinnen óf verdwijnen in het Start-menu, schrijft Ars Technica.

Enerzijds geeft Microsoft hiermee gebruikers meer macht, maar anderzijds kan het de zichtbaarheid van alternatieve apps wat verminderen. Zo nestelen browserconcurrenten Chrome en Firefox zich standaard in de taakbalk wanneer ze worden geïnstalleerd, zodat eindgebruikers die tegenhanger voor Microsofts Edge direct toegankelijk hebben. De beloofde verbetering kan dit aantasten als eindgebruikers niet bewust voor vastpinnen kiezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in