Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome- en Cortana-crashes na april-update Windows 10

De klok tikt voor fixes die verse app-vastlopers op Windows 10 moeten verhelpen. Google's veelgebruikte browser Chrome en Microsofts spraakassistent Cortana lijden aan problemen die voort lijken te komen uit de grote april-update die vanaf morgen automatisch wordt uitgerold naar gebruikers. Build 1803 in combinatie met bepaalde Intel-processors zijn de verdachten.
Cortana avatar
© Microsoft
Microsoft

Microsoft meldt op zijn online-forum dat het momenteel onderzoek doet naar hangende of bevroren apps op Windows 10. Het gaat onder meer om Chrome en Cortana, die plotse vastlopers kunnen krijgen, na installatie van de April 2018 Update voor Windows 10. Ook browser Firefox zou last hebben, net als chat-app Slack die is gebouwd op het Electron-framewerk dat op Chromium-code draait. Bij het forumbericht geeft Microsoft enkele tips aan gebruikers om de app-vastlopers te verhelpen. Deze workarounds zijn dan echter per keer en geven geen definitieve oplossing.

3 keer binnen 2 seconden

De tips zijn het indrukken van de Windows-toets, of de toetscombinatie Windows+Control+Shift+N. Op een Windows-tablet (zonder toetsenbord) kan het gelijktijdig indrukken van de volume-omhoog en volume-omlaag toetsen helpen, wat dan drie keer binnen twee seconden moet worden gedaan. Op een Windows-laptop kan het dicht doen en weer openklappen uitkomst bieden, aldus Microsoft.

Een definitieve oplossing zal echter een update voor Windows 10 moeten zijn. Deze fix wordt nu nog onderzocht, waarbij ontwikkelaars van Microsoft zelf maar ook van Google en Intel betrokken zijn. De door Google ontwikkelde webbrowser Chrome is namelijk één van de geraakte apps. In tegenstelling tot Windows' eigen ingebouwde browser Edge is Chrome veel gebruikt. Het marktaandeel van de Google-browser ligt momenteel op bijna 62 procent, volgens metingen van Net Marketshare. Diens concullega StatCounter telt zelfs zo'n 66 procent voor Chrome. Beide browsermeters zien de overige browsers op flinke achterstand staan.

Bevriezen op versnelling

De oorzaak van de nu onderzochte app-vastlopers lijkt te liggen in combinatie met bepaalde processors van Intel, weet The Register te melden. Het gaat specifiek om chips van de Kaby Lake-generatie met de geïntegreerde grafische Intel-chips HD620 en HD630, stelt een Intel-ontwikkelaar op het Chromium-forum. De grote april-update voor Windows 10 lijkt zich voor sommige apps te verslikken met hardwareversnelling voor deze Intel-chips, die sinds de zomer van 2016 zijn uitgekomen. Brede release van Kaby Lake-processors is begin vorig jaar op gang gekomen.

De lang in ontwikkeling zijnde april-update voor Windows 10 is nog op de valreep van de maand april uitgekomen, na eerder uitstel omdat het algehele vastlopers bleek te veroorzaken. Windows-systemen konden het beruchte BSOD (Blue Screen of Death) krijgen. De vastlopers die nu blijken op te treden voor apps als Chrome en Cortana zorgen soms ook voor volledig bevriezen van het Windows-apparaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in