Overslaan en naar de inhoud gaan

Z-CERT waarschuwt: Russische cyberaanval kan ook zorginstelling raken

Als Russische staatshackers de komende tijd een grote cyberaanval uitvoeren vanwege de oorlog in Oekraïne, kan die ook gevolgen hebben voor Nederlandse zorginstellingen. Daarvoor waarschuwt Z-CERT, een organisatie voor de beveiliging van computersystemen in de zorg.
hack
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens Z-CERT is de kans klein "dat Rusland direct Nederlandse zorginstellingen aanvalt". Het is wel mogelijk dat ze worden geraakt door de aanvallen op andere organisaties of bedrijven, waar de Nederlandse zorginstellingen klant zijn. Dat kan bijvoorbeeld een softwareleverancier zijn.

In 2017 werden ziekenhuizen in de Verenigde Staten getroffen door de vermoedelijk Russische gijzelsoftware NotPetya. In datzelfde jaar werden tienduizenden computers, MRI-scanners, koelkasten voor bloed en andere apparaten in Britse ziekenhuizen vergrendeld door de gijzelsoftware WannaCry. Die aanval wordt aan Noord-Korea toegeschreven.

Advies: wees extra alert

Z-CERT adviseert zorginstellingen die banden hebben met collega's in Oekraïne of Rusland om extra alert te zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld valse mails met schadelijke software binnenkrijgen, die zogenaamd verstuurd zijn door zakenpartners daar.

Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) zegt op zijn website tot nu toe "geen concrete aanwijzingen te hebben dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland". Toch sluit ook het NCSC eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland in de toekomst niet uit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in