Overslaan en naar de inhoud gaan

Vopak getroffen door ransomware

Tankopslagbedrijf Vopak is in Maleisië slachtoffer geworden van een ransomwareaanval door een, naar het zich laat aanzien, hackgroepering die aan Rusland wordt gelinkt. Dat meldt RTL Nieuws, waaraan Vopak laat weten dat de bedrijfsvoering in Nederland niet in gevaar is.
Vopak terminal
© Shutterstock
Shutterstock

"We kunnen bevestigen dat er zich een IT-incident heeft afgespeeld bij Pengerang Independent Terminals (PTSB) in Maleisië", laat een woordvoerder van Vopak weten. "Onbevoegden hebben daarbij toegang verkregen tot onze data", bevestigt Vopak. "Er wordt onderzoek gedaan naar het incident, ons excuses voor enig ongemak." Het bedrijf blijft operationeel.

Vopak is vrijwel zeker aangevallen door de Russische hackersgroep BlackCat. Daarbij zou kritische bedrijfsinformatie buit zijn gemaakt, onder meer over de tankinfrastructuur en systemen van het bedrijf. De hack werd bekend via verschillende partijen die hackersgroepen in de gaten houden.

Vopak is bekend van onder meer de opslag van fossiele brandstoffen als olie en vloeibaar gemaakt natuurlijk gas (lng). Het beursgenoteerde bedrijf, dat zijn geschiedenis kan terugvoeren tot 1616, is in Nederland actief met terminals in de Rotterdamse haven en in de Eemshaven in Groningen. Daarnaast is het bedrijf in tientallen landen wereldwijd actief.

72 uur

Er is een onderzoek opgestart naar de omstandigheden van het incident. De hackers, die beweren dat ze financiële en andere cruciale documenten in handen hebben, hebben Vopak 72 uur de tijd gegeven om in te gaan op hun eisen. Gebeurt dat niet, dan verschijnen de data op het dark web.

Het is niet bekend wat de hackers precies eisen. Bij de aanvallen die BlackCat eerder dit jaar heeft uitgevoerd op bedrijven in de VS, India en Australië zou de groep losgelden hebben geëist tussen de 400.000 dollar en 3 miljoen dollar in bitcoin of monero.

Vopak boekte afgelopen fiscaal jaar een winst van 294 miljoen euro. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in