Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veel kopers op internet te goedgelovig'

Jaarlijks wordt er zo'n 40.000 keer aangifte gedaan van oplichting via internet, weet Jongkind. Of dat aantal stijgt, alleen al door het toenemend gebruik van internet bij aankopen, kan Jongkind niet zeggen. Wel neemt hij pieken waar, zoals nu in november omdat Sinterklaas en Kerstmis voor de deur staan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Verdachte van oplichting uit Spijkenisse aangehouden

Vandaag maakten politie en justitie bekend dat afgelopen maandag een 20-jarige man uit uit Spijkenisse is aangehouden omdat hij mogelijk honderden mensen via de website Marktplaats heeft opgelicht. Via de verkoopsite in tweedehands goederen bood hij vooral elektronica aan om die na betaling niet te leveren. De man surfte vaak over het web via de IP-adressen van mensen die hun draadloos internet niet hadden beveiligd om zo zijn sporen te wissen. De werkloze man werkte dagelijks als oplichter. "Toen wij hem thuis oppakten, was hij achter drie computerschermen aan het werk'', vertelde Gerrit Laurens, districtschef van De Eilanden.

Buit van circa 50.000 euro in één jaar

Justitie en politie spreken van grootschalige oplichting. De man zou “op slinkse wijze” ongeveer 250 mensen hebben benadeeld en daarbij in een jaar tijd ongeveer 50.000 euro hebben buitgemaakt. Ook zijn vijf andere personen gehoord, omdat ze hun bankrekening aan de verdachte beschikbaar hadden gesteld. Zij zijn weer op vrije voeten, maar blijven verdachte.

De praktijken van de man kwamen pas goed in beeld toen een aangifte werd onderzocht door het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Het meldpunt combineerde verschillende gegevens, waardoor 250 benadeelden door het hele land werden getraceerd. Sommige hadden aangifte gedaan, anderen meldingen.

Geraffineerde werkwijze

De man ging volgens het OM en de politie zeer geraffineerd te werk. Mensen die naar het product wilde komen kijken, poeierde hij af door te zeggen dat hij ver weg woonde. De verdachte maakte gebruik van bankrekeningen van vrienden en kennissen. In het politiedossier staan nog 63 verschillende namen die worden onderzocht. Of ze ook vervolgd gaan worden, is nog niet duidelijk.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwen mensen vooral om geen geld over te maken als de spullen nog niet binnen zijn. Dat deden de slachtoffers van de man uit Spijkenisse wel. ,,Internet is zo laagdrempelig dat je een nieuwe groep kopers ziet ontstaan die heel naïef goederen aankopen zonder te checken of de verkoper wel betrouwbaar is'', licht Jongkind toe. Hij wijst op de website mijnpolitie.nl waar mensen rekeningnummers en mailadressen kunnen checken. Direct wordt duidelijk of het nummer of het mailadres bij de politie bekend is. "Als die bekend zijn, zegt dat genoeg.''

De woordvoerder van Marktplaats reageert opgetogen op de aanhouding, omdat er nu een ,,geraffineerde'' oplichter is opgepakt. Hij raadt mensen aan alleen via pay pal te betalen, omdat de koper dan is beschermd. "De garantie van levering is bij de betaling inbegrepen'', vertelt de zegsman, die vooral waarschuwt tegen impulsaankopen, want vooral daar maken oplichters handig gebruik van.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in