Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie: aantal digitale misdrijven verdubbeld, investeringen hard nodig

Het aantal geregistreerde digitale misdrijven is in het eerste kwartaal van 2021 verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Volgens de politie komen vooral oplichting via WhatsApp en fraude in de online-handel vaker voor. Om de stijgende criminaliteit het hoofd te bieden, wil de politie dat er meer geïnvesteerd wordt in een "digitaal vaardige politie".
politie
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De politie registreerde in de eerste drie maanden van 2021 in totaal 3.836 gevallen van cybercriminaliteit, tegenover 1.956 in het eerste kwartaal van 2020. Jaarlijks nemen cybercriminaliteit en gedigitaliseerde criminaliteit met een kwart toe, meldt de politie op zijn website.

Cybercriminelen maken zich met name schuldig aan oplichting en hacken. Oplichting gebeurt vooral via WhatsApp. Daar doen criminelen zich voor als een bekende van het slachtoffer en vragen ze om geld over te maken. De politie maakte het op 30 april vorig jaar mogelijk om hier online aangifte van te doen, wat sindsdien ruim 25.000 keer is gedaan. 

Digitale vaardigheden

"De voortdurende groei van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit laten een absolute noodzaak zien voor extra investeringen in een digitaal vaardige politie", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering & cybercrime. Hij pleit daarom voor een flinke financiële investering om onder meer ransomware, phishing, DDoS-aanvallen en WhatsApp-fraude beter aan te kunnen pakken.

Volgens Van der Plas is er zo'n 300 miljoen euro nodig, waarmee de digitale vaardigheden van agenten verbeterd worden, en extra mensen aangetrokken worden. Ook wordt het geld gebruikt om de data-infrastructuur en innovatie bij de politie te vergroten.

'Essentiële investeringen'

Het is niet voor het eerst dat de politie om meer geld vraagt om cybercriminaliteit aan te pakken. Ook in december pleitte de politie voor 300 miljoen euro om cybercrime het hoofd te kunnen bieden. In maart werd daarnaast aangekondigd dat er de komende vier jaar 460 IT-experts gezocht worden. Ook die plannen herhaalt Van der Plas nu. "Deze investeringen zijn stuk voor stuk essentieel om zicht en grip te houden op cybercrime."

Security Game van AG Connect

Meld je gratis aan voor de Security Game van AG Connect op donderdag 22 april. Tijdens deze middag ga je de strijd aan met hackers in een echte security escaperoom. Game-elementen worden afgewisseld met inhoudelijke sessies over security. Meer weten? Ga naar de website voor meer informatie of aanmelden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in