Overslaan en naar de inhoud gaan

Nvidia onderzoekt cyberaanval op eigen IT-systemen

Chipontwikkelaar Nvidia onderzoekt een aanval op zijn ICT-systemen, zo bevestigt het bedrijf na berichtgeving van de Britse krant The Telegraph. Volgens het dagblad zijn door de cyberaanval delen van het bedrijf al twee dagen offline. Het Amerikaanse halfgeleiderbedrijf zegt dat de bedrijfsvoering nog gewoon doorgaat.
Nvidia Quadro-chip
© Nvidia
Nvidia

De aanval komt te midden van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne die ook met cyberaanvallen wordt uitgevochten. Maar een ingewijde laat aan persbureau Bloomberg weten dat het waarschijnlijk om een aanval met gijzelsoftware gaat die geen verband houdt met het gewapende conflict.

Vrijdag meldde The Telegraph als eerste dat Nvidia slachtoffer was van een 'verwoestende' cyberaanval. Die omschrijving werd in de uren daarna ontkracht. Nvidia kwam met de bevestiging van de aanval, maar zei daarbij dat de 'zakelijke en commerciële' activiteiten gewoon doorgang konden vinden. Bloomberg wist van een bron 'op de hoogte van het incident', dat het gaat om een 'kleine' ransomware-aanval.

The Verge berichtte zaterdagmorgen dat waarschijnlijk de ransomwaregroep Lapsus$ achter de aanval zit. Die was ook onlangs betrokken bij een aanval op een Portugese omroep. Er zouden wachtwoord-hashes van werknemers van Nvidia zijn vrijgekomen op het web. Dat zou erop kunnen duiden dat meer gegevens zijn ontvreemd.

Nvidia is met een beurswaarde van ruim 600 miljard dollar een van de waardevolste chipbedrijven. De onderneming is bekend geworden met zijn grafische kaarten die voor goed werkende effecten bij computerspellen zorgen. Inmiddels ontwikkelt het techbedrijf veel geavanceerde halfgeleiders die nodig zijn voor kunstmatige intelligentie, zelfsturende auto's en robotica.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in