Overslaan en naar de inhoud gaan

Marks Nokia

De retro Nokia van Mark Rutte was onlangs weer in het nieuws. Bij het komisch kwartiertje, oftewel het NOS-gesprek met de minister-president ging het over Chinese technologie en het afluisteren van communicatieverkeer van systemen die onze nationale veiligheid raken.
Premier Mark Rutte
© Shutterstock
Shutterstock

Als je wilt afluisteren, maakt de telefoon niet uit: in 2004 werd het halve Griekse parlement afgeluisterd doordat er in vier Ericsson AXE10-telefooncentrales op 26 plekken gecompileerde PLEX-code bleek te zijn geïnstalleerd die de wettelijk verplichte afluisterfunctie onder de GUI door misbruikte. Alleen omdat er een paar sms'jes niet aankwamen ontdekte Ericsson na weken vorsen in hun systemen dat die gecontamineerd waren.

Het inbouwen van achterdeurtjes in dit soort systemen gebeurt niet noodzakelijk door producenten, maar door onbekende elementen die exact blijken te weten hoe die software werkt. Met welk soort telefoon je belt, maakt niet uit voor de vraag of je wel of niet kunt worden afgeluisterd.

Het maakt niet uit met welk soort telefoon je belt of je wel of niet afgeluisterd kunt worden

Dus de opmerking van de directeur Cyber Security bij de NCTV dat premier Mark Rutte beschikt over een telefoon waarop hij onmogelijk kan worden afgeluisterd is onzin.

Neemt niet weg dat een oude Nokia een prachtige telefoon is zonder alle poespas waar je met een smartphone helemaal gek van wordt. Bijkomend voordeel van zo'n Nokia is dat er fantastische hackerssoftware beschikbaar is waardoor elke denkbare Nokia naadloos samenwerkt met de modernste computers. Gnokii, zoals deze software heet, komt als 'open sores', dus zomaar compileren is er niet bij. Het is even gedoe maar als je het aan de praat hebt, word je er enorm blij van.

Mark heeft het begrepen: een telefoon met voorspelbare, nuttige, nodige en betrouwbare eigenschappen. Zo zijn ze ooit bedacht, en ze maken het meer dan waar.

Miljardair Sir Philip Green haalde onlangs de Financial Times met zijn Nokia 6310i. Wijze woorden: "Everybody can't live without sending a message every two minutes", aldus de zakenman. "You can still get a hell of a lot done just talking to people." Rutte staat ook bekend om zijn lange telefoongesprekken.

Sir Philip liet per ongeluk zijn Nokia in de wc vallen, en wie weet valt Marks Nokia een keer in zijn kopje koffie. Geen nood: met Gnokii pomp je zo je nieuwe oude Nokia vol met de data van de oude. Tien minuten later ben je weer bereikbaar. Ik kan het weten: ik liep in zeven sloten tegelijk vorig jaar; Nokia verzopen.

Ik liep in zeven sloten tegelijk vorig jaar; Nokia verzopen

Mark heeft geen tijd voor hacken, maar geen nood: dan zijn er rugged feature-phones met gelijksoortige functionaliteit maar met een grote pre: die dingen overleven de wc, een kopje koffie, de sloot, de witte was, et cetera. 

In de hilarische Youtube-hit 'will it blend?' werden allerlei telefoons in een blender gestopt om te kijken of ze ertegen konden. Geen enkele telefoon, ook een Nokia niet, bleek bestand tegen deze test. Behalve een SONIM.

Fikse schade, maar het ding hield zijn vorm. Een unieke prestatie! Zulke telefoons zijn mooie opvolgers voor het geval dat. 

Een geruststellende gedachte.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in