Overslaan en naar de inhoud gaan

Marks Nokia revisited

Mark Rutte lag onder vuur vanwege zijn SMS-beleid op zijn Nokia feature phone. Wegens gebrek aan geheugen van zijn telefoon gooide hij elke dag SMSjes weg die er volgens hem niet toe deden. De rest stuurde hij door ter archivering. Omdat iedereen al zijn SMSjes moet kunnen opvragen, moest het anders: Nokia weg.
Premier Mark Rutte
© Shutterstock
Shutterstock

Maar hij is dol op die Nokia en wordt gek van dat nieuwe ding waar hij al een week op zit te prutsen. Iedereen valt over hem en zijn Nokia heen: zwaar verouderde technologie, het zit niet in de cloud, kost hem heel veel werk.

Alsof een 'smart'phone niet ook veel werk is: elke paar uur herladen, OS updates, ge-emmer met wachtwoorden, ruziënde apps, datalekken, enzovoort. Bij een oude Nokia heb je daar geen last van: die is goed en blijft goed.

Wat de critici ook nog even gemist hadden zijn de jongeren die de afgedankte 'dumb' phones van hun ouders hebben gevonden. Retro is hip en al die prikkels hoeven ze niet.

Niet voor niets worden veel klassieke Nokia's door velen geroemd als de beste telefoons ooit. Sterker: deze zogenaamd zwaar verouderde telefoons zijn zo enorm goed dat ze zelfs met de nieuwste computer naadloos kunnen communiceren. Ook SMS-beheer en contactbeheer kan zonder enig probleem. Er bestaan gewoon simpele oplossingen waarmee Mark fijn zijn telefoon kan blijven gebruiken, terwijl alles toch keurig wordt gearchiveerd.

DICTU kan dat zo voor hem regelen. Zij kunnen bij bol.com bijvoorbeeld een Nokia 6310i kopen. Mark weer helemaal gelukkig, nog meer retro, en bovendien doet-ie het ook in de Verenigde Staten.

De beste telefoon ooit geproduceerd, past prima bij regeringsleiders.

Het beheer kan DICTU ook zo regelen met open source software. Gelukkig is de overheid voor open source, dus dat kan geen probleem zijn. Er is zelfs keuze in de open source: bijvoorbeeld Gnokii of Gammu.

Je hebt het Mac-adres van de bluetooth van de Nokia nodig. Voor een 6310i tik je gewoon dit in: *#2820# en dan krijg je de hexcode. In een gnokii resource file komt het model, de poort met het Mac-adres en het connectietype. Is allemaal goed te doen.

Paar de Nokia met de computer en vertel de Nokia deze computer te vertrouwen. Zo kun je met de computer SMSjes offloaden. DICTU kan vast een simpele interface maken, of stelen van de Gnome Phone Manager, waar op de achtergrond dit command wordt uitgevoerd:

                gnokii --getsms IN 1 end > sms.txt

En hop: alle SMS-jes zijn overgepompt en het ziften en archiveren kan beginnen zonder dat Mark daar nog tijd aan hoeft te besteden.

Willen we ook weten met wie Mark zoal belt en smst? Simpel:

                gnokii --getphonebook ME 1 end -v > contacts.txt

Mocht Marks Nokia in zijn kopje koffie vallen, dan is een nieuwe telefoon zo up-to-date (wel even de bluetooth veranderen):

                cat contacts.txt | gnokii --writephonebook -o -v

SMS-beheer van Marks Nokia hoeft geen enkel probleem te zijn!

Ik zou zeggen dat Rutte een vooruitziende blik had door gewoon een Nokia te gebruiken waar nooit iets mis mee was en nog steeds niet is, in plaats van een iPhone van 1000 dollar die je na 2 jaar moet inwisselen voor een 'nieuwe'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in