Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaspersky: iPhones doelwit van nieuw ontdekte onzichtbare malware

Kaspersky waarschuwt voor een aanval waarbij telefoons worden besmet met nieuw ontdekte malware zonder enige interactie van gebruikers. Criminelen gebruiken een malafide iMessage-bijlage voor deze onzichtbare aanval.
iPhones
© Apple
Apple

Volgens het security-bedrijf worden het bericht en de bijlage op een succesvol besmette telefoon gelijk verwijderd. Kaspersky meldt dat de aanvallen al sinds 2019 worden uitgevoerd. De malware werd ontdekt in het eigen bedrijfsnetwerk op diverse iPhones.

De onderzoekers konden achterhalen dat de iMessage-bijlage zelfstandig andere bestanden downloadt om zo meer rechten te verkrijgen in de code. Wanneer de poging succesvol is wordt er een platform gedownload op de telefoon, waarbij nog niet duidelijk is wat deze uitricht.

Code downloaden 

Kaspersky meldt dat het platform in elk geval systeem- en gebruikersinformatie verzamelt en code op de telefoon kan downloaden en uitvoeren. Verder wordt duidelijk dat de malware na een reboot van de telefoon weer wordt verwijderd. Aanwezig van de malware kan kan volgens het Russische bedrijf worden aangetoond door middel van een back-up of een opensourcetool. De uitleg hiervoor is hier te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in