Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers vinden malware die uitgeschakelde iPhone kan besmetten

Security-onderzoekers hebben een nieuwe aanvalswijze aangetroffen waarmee een uitgeschakelde iPhone succesvol kan worden aangevallen. Aanvallers maken gebruik van draadloze chips die normaal gesproken bedoeld zijn voor Bluetooth, NFC of ultra breedbrand (UWB).
malware-onderzoekslab
© Microsoft
Microsoft

Met de aanval wordt er malware op een Bluetooth-chip van een iPhone geladen. De malware werkt wanneer een iPhone is uitgeschakeld, zo schrijft The Hacker News. Hierbij moet wel de Low Power Mode (LPM) zijn geactiveerd, zo melden onderzoekers van Secure Mobile Networking Lab (SEEMOO) en van de Technische Universiteit Darmstadt.

De chips maken normaal gesproken functies mogelijk zoals Find My iPhone en transacties voor creditcards, waarbij er via de draadloze chip directe toegang mogelijk is.

"De Bluetooth- en UWB-chips zijn verbonden met het Secure Element (SE) in de NFC-chip en slaan geheimen op die beschikbaar zouden moeten zijn in LPM", aldus de onderzoekers. LPM is een functie waarmee operationele workloads van de ene server naar de andere kunnen worden verplaatst.

LPM-ondersteuning

"Omdat LPM-ondersteuning in hardware is geïmplementeerd, kan deze niet worden verwijderd door de software te wijzigen. Als gevolg hiervan kan er met moderne iPhones niet meer op worden vertrouwd dat draadloze chips worden uitgeschakeld na het afsluiten. Dit vormt een nieuw dreigingsmodel."

De onderzoekers presenteren hun bevindingen deze week op ACM Conference on Security and Privacy in Wireless and Mobile Networks (WiSec 2022).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in