Overslaan en naar de inhoud gaan

'IT-beveiliging door coronacrisis afgenomen bij gemeenten'

Gemeenten hebben het afgelopen jaar ingeboet op hun mate van IT-beveiliging, zo blijkt uit een peiling door IT-bedrijf BCT Software en vaktitel iBestuur. Bij ruim een derde van de gemeenten is de informatieveiligheid afgenomen door de COVID-19-crisis en het massale thuiswerken. Daarbij is bij sommige gemeenten de privacy van burgers minstens één keer in het geding gekomen.
hangslot

In het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030 zijn hogere ambtenaren bij Nederlandse gemeenten bevraagd over een reeks aan onderwerpen. Daaronder naast digitale dienstverlening aan burgers ook de eigen informatiebeveiliging. Deze peiling is eind vorig jaar en begin dit jaar gehouden onder 117 respondenten. Ruim een derde (36 procent) van hen geeft aan dat de informatieveiligheid van hun organisaties is afgenomen door de coronacrisis en het massale thuiswerken, meldt iBestuur.

Beveiliging en privacy

Nipt meer dan een kwart (26 procent) kiest voor de antwoordoptie neutraal wat betreft het afnemen van informatiebeveiliging afgelopen jaar. Net geen een derde (32 procent) meent dat er géén sprake is van een afname in de informatieveiligheid bij de gemeenten waar zij werkzaam zijn. Tot slot is er een kleine groep (6 procent) die antwoordt het helemaal oneens te zijn met de stelling dat het door de coronacrisis en daarmee gepaard gaande thuiswerken slechter gesteld is met informatiebeveiliging.

Hierbij geven de respondenten aan dat tijdens de coronacrisis de privacy van burgers in het geding is gekomen. Dit lijkt echt wel mee te vallen, want bijna de helft (48 procent) van de respondenten antwoordt dat dit bij hún gemeenten niet het geval is geweest. In totaal geeft nipt een vijfde (18 procent) aan dat privacy van burgers minstens een keer in het geding is geweest tijdens de coronacrisis.

Digitalisering op de agenda

Opvallend is dat digitalisering niet in grote mate hoger op de agenda van gemeenten is komen te staan. Nog geen kwart (21 procent) stelt dat digitalisering door de coronacrisis meer aandacht heeft gekregen. Nipt iets meer mensen (22 procent) geeft aan dat dit níet het geval is. Een flinke meerderheid (41 procent) kiest voor de optie 'neutraal'.

In theorie zou dit gebrek aan 'digitaliseringsdrang' verklaard kunnen worden door een (relatief) hoge mate van digitalisering, vóór het uitbreken van de coronacrisis in Nederland. In de praktijk lijkt daar echter geen sprake van te zijn. Een flinke meerderheid (62 procent) van de respondenten geeft aan dat hun organisaties vóór de coronacrisis nog niet klaar waren voor volledig digitaal werken. Bijna een derde (29 procent) was naar eigen zeggen daar al wel klaar voor.

Werkachterstand

Inmiddels hebben niet alle gemeenten een inhaalslag gepleegd. Bijna de helft (47 procent) meent dat hun organisatie nu wel geheel is ingericht om volledig digitaal te werken. Een forse groep (36 procent) is dat echter nog niet. In het onderzoeksrapport wordt dan ook gewag gemaakt van opgelopen achterstand in gemeentelijk werk, doordat ambtenaren niet konden doorwerken zoals normaal.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in