Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Hof van Twente gaat losgeldeis hackers niet betalen

De gemeente Hof van Twente gaat niet in op de losgeldeis van de hackers die eerder deze maand systemen platlegden. In plaats daarvan gaat de gemeente een nieuwe infrastructuur opbouwen. Hoewel het grootste deel van de dienstverlening weer op orde is, duurt het nog een half jaar voor alles weer werkt, aldus burgemeester Ellen Nauta.
Veiligheid
© CC0: Pixabay
CC0: Pixabay

Gemeente Hof van Twente werd begin december het slachtoffer van een hack. Werknemers konden niet meer inloggen in de systemen en gegevens op diverse servers zijn vernietigd. Daar stonden ook privacygevoelige gegevens van inwoners op. Een back-up installeren bleek geen optie, want ook die werd door de aanval geraakt.

De gemeente verklaarde eerder dat het geen losgeldeis heeft ontvangen en op aanraden van de politie geen contact met de hackers te hebben opgenomen. De Volkskrant deed dat echter wel en meldde dat de hackers 750.000 euro losgeld eisen. Om te bewijzen dat het contact echt is, zouden de hackers een code aan de krant hebben gegeven waarmee een deel van de versleutelde data hersteld kan worden. 

Een woordvoerder van burgemeester Nauta zegt nu dat de gemeente het losgeld niet gaat betalen. De "landelijke lijn" is echter niet in te gaan op geldeisen en die lijn volgt Hof van Twente, zegt de woordvoerder.

Belangrijk deel ICT weer op orde

RTV Oost wist gisteren te melden dat de gemeente de belangrijkste publieksdienstverlening weer in de lucht heeft. Volgens een woordvoerder is ook het financiële deel grotendeels weer op orde, waardoor rekeningen weer kunnen worden betaald. Ook kunnen inwoners weer spoedaanvragen doen voor rijbewijzen en hebben bewoners met een uitkering hun geld ontvangen. De mail van de gemeente werkt nog niet, maar begin volgende week moet dat wel weer het geval zijn. 

Het duurt echter nog wel even voor echt alles weer werkt. Omdat veel gegevens en systemen onbruikbaar zijn geworden, wordt er een nieuwe infrastructuur opgebouwd. RTV Oost meldt vandaag dat het nog een half jaar duurt voor alles weer werkt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in