Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-beveiligers vrezen burnout door thuiswerk

IT-beveiliger blijkt een van de beroepsgroepen die extra veel last heeft van de maatregelen tegen de Covid-19-pandemie. Het thuiswerken hindert hen zelf de vereiste concentratie te bereiken. Daarbovenop nemen hun werk en verantwoordelijkheden sterk toe nu ze veel apparatuur van werknemers thuis moeten beschermen.
burnout
© Shutterstock
Shutterstock

Het beveiligen van apparatuur die in een kantooromgeving staat opgesteld is al een lastige klus. Nu veel werknemers thuiszitten en de mogelijkheden voor kwaadwillenden om de apparatuur van thuiswerkers aan te vallen groter worden, is de werklast van IT-beveiligers sterk toegenomen. Die taak moeten zij doorgaans zelf ook thuis uitvoeren waar de afleiding door huisgenoten en huiselijke taken veel groter is dan in de doorgaans rustige omgeving van een Security Operating Center (SOC). Ook maakt de apparatuur die daar beschikbaar is, het werken makkelijker dan op een laptop aan de keukentafel of op de bank.

Uit onderzoek van het Ponemon Institute en Respond Software blijkt dat personeel werkzaam in IT-beveiliging veel meer uren draait sinds het begin van de pandemie dan onder normale omstandigheden, meldt ZDNet. Ook toen werd het beroep al vaak al stressvol ervaren. Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek klaagt over burnout-klachten. Uit de enquête blijkt verder dat de moraal daalt onder de IT-beveiligers.

Salaris stijgt fors

Het gevolg is dat een aantal van hen op zoek gaat naar een andere baan. Bedrijven reageren daar weer op door hogere salarissen aan te bieden. Het gemiddelde salaris van een IT-beveiliger steeg het afgelopen jaar met bijna 9 procent naar 111.000 dollar, volgens de onderzoekers. 

Het onderzoek geeft aan dat organisaties een nieuw element moeten toevoegen bij het nadenken over beveiliging, namelijk het voorbereiden op het doorwerken in onveilige omgevingen. En dat dan zowel voor gewone werknemers als ook voor de medewerkers die voor de IT-beveiliging van de organisatie moeten zorgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in