Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationaal Strafhof lag dagenlang stil na aanval

Het Internationaal Strafhof heeft dagenlang stilgelegen na een cyberaanval. De werkzaamheden werden gisteren hervat, maar de ICT-systemen zouden nog grotendeels op slot zitten. Werknemers kunnen volgens twee anonieme bronnen van Reuters geen e-mail lezen en documenten niet op afstand bekijken.

Internationaal Strafhof
Shutterstock

Het Internationaal Strafhof in Den Haag constateerde eind vorige week ongebruikelijke activiteiten op het netwerk. Het bleek om een aanval te gaan. Het Strafhof trof onmiddellijk maatregelen om de gevolgen te minimaliseren, maar dat bleek dus niet voldoende om een onderbreking van de werkzaamheden te voorkomen.

NOS meldt nu dat het Strafhof deels is stilgelegd na de aanval. Zo gingen geplande zittingen in het proces tegen de verdachte Alfred Yekatom niet door. Yekatom is een ex-militieleider uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Een advocaat van een beklaagde bevestigt tegenover de nieuwssite dat de werkzaamheden de afgelopen dagen zijn stilgelegd. Gisteren zijn deze wel weer hervat.

Bronnen van Reuters melden bovendien dat veel ICT-systemen nog plat liggen. Het Internationaal Strafhof kan nu niet bij systemen die toegang hebben tot het internet. Werknemers kunnen daardoor geen e-mail lezen en dus ook geen documenten op afstand bekijken, aldus de bronnen. 

Aanval nog onderzocht

De aanval wordt nog onderzocht door de landelijke eenheid van de politie. Bij de aanval zou een groot aantal gevoelige documenten zijn buitgemaakt, al is dat nog niet door de politie bevestigd.

Wie er achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in