Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationaal Strafhof slachtoffer van cyberaanval

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is eind vorige week slachtoffer geworden van een cyberaanval. Volgens het Strafhof werden eind vorige week ongebruikelijke activiteiten geconstateerd op het netwerk.

Internationaal Strafhof
Shutterstock

In een verklaring van dinsdag stelt het internationale hof dat onmiddellijk maatregelen zijn getroffen om de gevolgen te minimaliseren. Dat gebeurt ook met hulp van Nederlandse autoriteiten waar het hof zegt dankbaar voor te zijn.

Het Strafhof heeft buitengewoon gevoelige informatie in handen. In hoeverre de aanval succesvol is geweest, of er gevoelige gegevens zijn buitgemaakt, ingezien, verwijderd of gewijzigd, of de aanval al met succes ia afgeslagen en opgelost, en wie er mogelijk achter zat, is onduidelijk. Het ICC (International Criminal Court) wil verder geen nadere toelichting op de cyberaanval geven dan dat het onder meer werkt aan een verbetering van de cyberveiligheid.

Onderzoek politie

De landelijke eenheid van de politie onderzoekt de kwestie. Een bron meldt aan de NOS dat een groot aantal gevoelige documenten is buitgemaakt, maar een woordvoerder kan niks kwijt over het lopende onderzoek.

Het ICC werd in 2002 opgericht door tientallen staten voor de berechting van volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in aangesloten landen waar de normale rechtspleging niet kan plaatsvinden. Er zijn daarna veel meer landen aangesloten, maar niet onder meer de grote mogendheden China, Rusland en de VS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in