Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie Onderwijs onderzoekt cyberaanval Maastricht University

De Inspectie Onderwijs doet onderzoek naar de cyberaanval bij de Maastricht University. De Inspectie wil weten of de universiteit wel genoeg heeft gedaan om de cyberaanval te voorkomen, zegt minister van Engelshoven tegen de Tweede Kamer. Het rapport moet voor de zomer verschijnen.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

De Maastricht University werd eind december getroffen door een ransomware-aanval, waardoor diverse systemen geblokkeerd werden. Zo was e-mailen niet langer mogelijk en lagen Windows-systemen plat. Pas na de jaarwisseling kwamen de eerste systemen weer online.

Bronnen van de onafhankelijke universiteitskrant de Observant wisten begin januari te melden dat de universiteit losgeld aan de aanvallers heeft betaald om de toegang tot de systemen terug te krijgen. De bronnen stelden dat het om een paar ton ging, betaald in de vorm van bitcoin. De universiteit heeft dit echter niet bevestigd. 

Drie onderzoeken naar aanval

De Tweede Kamer heeft zich kritisch geuit over de gang van zaken. Minister Van Engelshoven kon echter nog weinig over de kwestie zeggen, omdat er onderzoeken naar de aanval lopen. Het onderzoek van de Inspectie is bijvoorbeeld al begonnen en ook de universiteit onderzoekt de aanval. Volgens de minister doet verder het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek. 

De Universiteit Maastricht laat weten volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen. "Vanaf het begin hebben we zelf melding gemaakt bij de Inspectie en het ministerie en andere instanties over het hack. We zullen daarom ook zeker meewerken aan het onderzoek", aldus een woordvoerder. De universiteit deed vlak voor de kerst aangifte van het hacken van computersystemen. Op 6 januari werd het onderwijs weer opgestart.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in