Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastricht University betaalde losgeld na ransomware-aanval'

Maastricht University zou losgeld hebben betaald aan de hackers die een ransomware-aanval loslieten op de systemen van de school. Het exacte bedrag is niet bekend, maar bronnen van de onafhankelijke universiteitskrant Observant spreken over een 'paar ton'.
ransomware
© CC0: Pixabay
CC0: Pixabay

Maastricht University liet eerder deze week al weten dat het contact heeft gehad met de mensen die zeggen achter de aanval te zitten. De universiteit wilde echter niets over de inhoud van dat contact kwijt, in verband met het nog lopende onderzoek. Ook wilde de universiteit niet zeggen of er geld betaald is.

'Goed ingevoerde bronnen binnen Maastricht University' laten hier tegenover de Observant wel wat over los. Volgens hen werd er een paar ton betaald aan de aanvallers, vermoedelijk in de vorm van bitcoin. De woordvoerder van de universiteit wil deze berichtgeving niet bevestigen of ontkennen. 

Eerste systemen weer opgestart

Maastricht University werd eind december het slachtoffer van de ransomware-aanval, waarbij losgeld geëist wordt om computerblokkades op te heffen. De universiteit besloot uit voorzorg ook de niet-getroffen systemen offline te halen. Ook schakelde de universiteit het Nederlandse bedrijf Fox-IT in voor hulp bij het afslaan van de aanval. 

Vandaag zijn de eerste systemen weer online gekomen. Het gaat om belangrijke computersystemen die noodzakelijk zijn voor het onderwijs. Een woordvoerder laat tegenover het ANP weten dat het systeem nu "veiliger en robuuster dan voorheen" is. Wel is de functionaliteit beperkt. Studenten moeten bovendien hun wachtwoorden wijzigen vanaf een andere locatie. 

Systemen die van belang zijn voor onderzoek en de bedrijfsvoering van de universiteit komen later weer online. Wanneer dat precies is, is nog niet duidelijk. Het onderwijs gaat maandag weer van start. 

Veel vragen studenten

Maastricht University richtte eerder deze week ook een callcenter in om vragen over de cyberaanval te beantwoorden. Daar hebben inmiddels vele studenten en medewerkers mee gebeld. Of het ook druk is bij de fysieke balies die op acht universiteitslocaties geopend zijn, is niet duidelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in