Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht slachtoffer van cyberaanval

De Universiteit Maastricht is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Het gaat om een ransomware-aanval, waardoor het e-mailverkeer en de meeste Windows-systemen plat liggen. Het is niet duidelijk hoe lang het duurt voor de systemen weer bereikbaar zijn.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

De aanval begon in de nacht van maandag op dinsdag. Woordvoerder Gert van Doorn zegt tegenover de NOS dat het gaat om een aanval met de zogenaamde Clop-ransomware.

Wel is duidelijk dat 'bijna alle' Windows-systemen getroffen zijn. "Daardoor hebben we geen toegang tot e-mail en een aantal websites", aldus Van Doorn. Ook hebben werknemers geen toegang tot de wetenschappelijke data van de universiteit. Maar naar alle waarschijnlijkheid hebben de aanvallers hier ook geen toegang toe.

"We doen nog onderzoek, maar het lijkt er nu op dat zij er ook niet bij kunnen", vertelt Van Doorn. De wetenschappelijke data van de universiteit is extra beveiligd. Uit welke hoek de aanval komt, is niet duidelijk. "We houden alle opties open."

Wordt aan oplossing gewerkt

Van Doorn vertelt verder dat er aan een oplossing gewerkt wordt. "We onderzoeken nu hoe dit kon gebeuren en wat mogelijke oplossingen zijn."

Hoe groot de schade precies is, valt nog te bezien. De universiteit is vanwege de kerstvakantie voor studenten gesloten. Ook is niet duidelijk hoe lang het duurt voor er een oplossing is. Op de eigen website zegt de universiteit dat het "zeker enige tijd" zal duren voordat "de geïnfecteerde systemen als vanouds werken".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in