Beheer

Security
Cyberaanval

Universiteit Maastricht slachtoffer van cyberaanval

E-mailverkeer en Windows-systemen getroffen. 

© CCO / Pixabay marcusspiske
24 december 2019

E-mailverkeer en Windows-systemen getroffen. 

De Universiteit Maastricht is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Het gaat om een ransomware-aanval, waardoor het e-mailverkeer en de meeste Windows-systemen plat liggen. Het is niet duidelijk hoe lang het duurt voor de systemen weer bereikbaar zijn. 

De aanval begon in de nacht van maandag op dinsdag. Woordvoerder Gert van Doorn zegt tegenover de NOS dat het gaat om een aanval met de zogenaamde Clop-ransomware. 

Wel is duidelijk dat 'bijna alle' Windows-systemen getroffen zijn. "Daardoor hebben we geen toegang tot e-mail en een aantal websites", aldus Van Doorn. Ook hebben werknemers geen toegang tot de wetenschappelijke data van de universiteit. Maar naar alle waarschijnlijkheid hebben de aanvallers hier ook geen toegang toe.

"We doen nog onderzoek, maar het lijkt er nu op dat zij er ook niet bij kunnen", vertelt Van Doorn. De wetenschappelijke data van de universiteit is extra beveiligd. Uit welke hoek de aanval komt, is niet duidelijk. "We houden alle opties open."

Wordt aan oplossing gewerkt

Van Doorn vertelt verder dat er aan een oplossing gewerkt wordt. "We onderzoeken nu hoe dit kon gebeuren en wat mogelijke oplossingen zijn."

Hoe groot de schade precies is, valt nog te bezien. De universiteit is vanwege de kerstvakantie voor studenten gesloten. Ook is niet duidelijk hoe lang het duurt voor er een oplossing is. Op de eigen website zegt de universiteit dat het "zeker enige tijd" zal duren voordat "de geïnfecteerde systemen als vanouds werken".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.