Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ingrijpen bij laksheid internetbeveiliging'

De overheid gaat harder optreden tegen bedrijven die hun internetbeveiliging niet op orde hebben. Het kabinet wil bedrijven of organisaties die het publiek blootstellen aan risico's omdat ze hun computernetwerken niet goed beschermen tegen storingen en aanvallen van hackers, harder kunnen aanpakken. Met boetes, of desnoods door zelf in te grijpen.
Ferd Grapperhaus
© CC BY-SA 2.0 - Wkimedia.com
CC BY-SA 2.0 - Wkimedia.com

Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus in een gesprek met het FD. "Wij moeten kunnen zeggen tegen een bedrijf: 'Als je het zelf niet regelt dan komen wij het wel doen'", aldus de minister.

Organsiaties negeren waarschuwingen

Afgelopen weekend meldde de Volkskrant dat de interne netwerken van 'honderden' bedrijven en overheidsinstellingen maandenlang wijd open hebben gestaan voor hackers. Hoewel bekend was dat de software een lek bevatte, negeerden organisaties waarschuwingen van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC).

De overheid kan nu niet veel doen, maar Grapperhaus zegt dit snel te willen veranderen. Het opleggen van boetes of dwangsommen is een optie, maar die heeft niet de voorkeur. Grapperhaus: "Een boete kan stimulerend werken, maar daarmee ben je nog niet zeker dat het probleem ook daadwerkelijk snel is opgelost." Hij denkt eerder aan 'een vorm van doorzettingsmacht'. "Dan gaat het NCSC zelf of met het bedrijf samen aan de slag om het probleem op te lossen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in