Overslaan en naar de inhoud gaan

Grapperhaus wil 'robuuste oplossing' na storing

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil "zo snel mogelijk een robuuste oplossing" na de urenlange landelijke storing met het alarmnummer 112. Dat heeft hij aan het telecombedrijf KPN later weten. KPN betreurt de storing ten zeerste.
Ferdinand Grapperhaus
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De bewindsman laat de storing nauwkeurig uitzoeken. "Ik hecht eraan dat de gevolgen van deze storing voor Nederlanders zo snel mogelijk in kaart worden gebracht." De continuïteit van het systeem heeft nu prioriteit in het belang van hulpbehoevenden, schrijft hij aan de Kamer.

Oorzaak onbekend

Hij kan niet melden wat de oorzaak van de storing is geweest. Het 112-systeem heeft gewoon gefunctioneerd. De bestaande back-upfaciliteiten van KPN werkten echter niet.

Nadat de storing een feit was zijn de hulpdiensten opgeschaald en zijn noodplannen geactiveerd, aldus Grapperhaus. Alle agenten die op dat moment dienst deden werden de straat opgestuurd. De bewindsman heeft "grote waardering"voor de inzet van alle hulpdiensten.

Telegraaf-tiplijn

Er ging tijdens de storing wel wat mis met NL-alert. Daar werd per abuis het WhatsApp-nummer van De Telegraaf-tiplijn doorgegeven. "Dit had desalniettemin niet mogen gebeuren. Ik heb daarover direct persoonlijk contact opgenomen met De Telegraaf en mijn spijt betuigd." Waarom het mis ging, wordt onderzocht.

Volgens de minister maakt de storing nog eens duidelijk dat de samenleving steeds afhankelijker wordt van digitale systemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in