Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelaars krijgen hulp voor veilige software van NCSC

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft richtlijnen voor het ontwikkelen van veilige software gepubliceerd. Deze beleids- en beheersingsrichtlijnen voor de ontwikkeling van veilige software moeten een leidraad vormen voor het veiliger ontwikkelen, beheren en aanbieden van alle vormen van software, aldus de overheidsinstantie.
Sleutelslot
© Pixabay - CCO
Pixabay - CCO

In een toelichting schrijft het NCSC dat het belangrijk is om niet alleen op technisch vlak kwetsbaarheden te verhelpen of te vermijden. “Organisaties en processen moeten ook zodanig zijn ingericht dat ontwikkelaars in staat zijn hun werk goed en zorgvuldig te doen.”

De richtlijnen zijn ingedeeld volgens het SIVA-raamwerk en worden daarom in drie domeinen beschreven, namelijk het beleidsdomein, het uitvoeringsdomein en het beheersingsdomein.

Drie doelgroepen

In het beleidsdomein worden organisatorische maatregelen beschreven. Volgens het NCSC zijn dit de conventionele en randvoorwaardelijke elementen voor de overigens lagen zoals doelstellingen, informatiebeveiligingsbeleid, strategie en vernieuwing, organisatiestructuur en architectuur. Het beheersingsdomein beschrijft de evaluatie- en meetaspecten. Het uitvoeringsdomein is verdeeld in aparte documenten voor het ontwikkelen van webapplicaties en het ontwikkelen van mobiele apps.

Het NCSC richt zicht met het document op drie doelgroepen, namelijk degene die verantwoordelijk zijn voor het stellen van beveiligingskaders, IT’ers die betrokken zijn bij het ontwerp- en ontwikkelproces en controlerende instanties (IT-auditors).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in