Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen TikTok meer voor Franse ambtenaren

Franse ambtenaren mogen niet alleen TikTok niet meer gebruiken op de mobiele telefoons die ze van hun baas in gebruik hebben gekregen: alle pret-apps zijn voortaan voor hen verboden. De veiligheid ervan is niet robuust genoeg.
Assemblee Nationale Frankrijk
© Shutterstock
Shutterstock

De Franse minister van Transformatie en Publieke Functies Stanislas Guerini heeft afgelopen vrijdag een nieuwe beleidsmaatregel aangekondigd die het ambentaren verbiedt pret-apps te gebruiken op apparatuur die staatseigendom is. Guerini stelt dat geen van de apps voldoende robuuste beveiliging heeft voor betrouwbaar gebruik. Dat betekent dat de apps een risico vormen voor data die de overheid en haar medewerkers hebben opgeslagen. Alleen apps die nodig zijn voor officiële communicatie zijn nog wel toegestaan. Guerini kondigde het verbod aan op zijn eigen officiële Twitter-account.

De maatregel gaat onmiddellijk in. Compliance hiervan wordt gemonitord door overheidsdiensten, aldus Guerini.

Steeds meer landen

Frankrijk volgt hiermee diverse andere landen die het gebruik van in elk geval TikTok aan hun ambtenaren verbieden. De VS was hierbij de eerste. Het verbod hangt samen met de vrees dat het Chinese TikTok gegevens van de miljarden gebruikers doorsluist naar de Chinese overheid. Onder meer Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en België verbieden TikTok voor hun ambtenaren. En dat geldt ook voor de Europese Commissie.

Staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen heeft vorige week Nederlandse ambtenaren opgeroepen “spionagegevoelige apps” als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoons te verwijderen. Het beleid hierbij zal “zo snel als mogelijk” gewijzigd worden waardoor het ambtenaren technisch onmogelijk wordt gemaakt “spionagegevoelige apps” te installeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in