Overslaan en naar de inhoud gaan

Flinke groei in securitywaarschuwingen vanuit overheid aan Nederlandse bedrijven

Het door het ministerie van EZK opgerichte Digital Trust Center (DTC) stuurde in 2023 maar liefst 140.000 waarschuwingen over kwetsbaarheden naar ondernemers. Deze groei is mede mogelijk gemaakt doordat het CSIRT-DSP, het NCSC en het DTC intensief zijn gaan samenwerken op het gebied van slachtoffer- en doelwitnotificatie.

superheld kantoorman
Shutterstock.com

DTC is in haar terugblik op 2023 tevreden over alle activiteiten die in het teken stonden van gedragsverandering met onder meer interactieve tools voor basismaatregelen zoals CyberVeilig Check, onderzoeken zoals de DTC Benchmark, adviezen en bewustwordingscampagnes op gebied van security-maatregelen.

Naar eigen zeggen weet het bedrijfsleven de hulpmiddelen van DTC steeds beter te vinden. De website werd ruim 336.000 keer bezocht en de interactieve tools werden zo’n 20.000 keer ingezet.

Processen geautomatiseerd

Met name met de DTC Notificatiedienst worden concrete stappen ondernomen om Nederland digitaal veiliger te maken. Het aantal kwetsbaarheden waarvoor werd gewaarschuwd is de afgelopen maanden ‘substantieel gegroeid’., meldt DTC. Dat lukte onder meer door het proces te automatiseren waardoor slechts een klein team nodig is. “Sinds de start in de zomer van 2021 tot eind 2023 zijn er 156.921 notificaties verstuurd naar bedrijven die slachtoffer waren van of kwetsbaar waren voor een cyberaanval, waarvan bijna 140.000 notificaties in 2023.”

Samenvoeging NCSC en CSIRT-DSP

Inmiddels zijn 2855 bedrijven lid van de DTC Community, waar ondernemers en security professionals cybersecurityinformatie uitwisselen. Het gaat met name om CEO’s, directeuren, IT-managers, systeembeheerders, consultants en CTO’s.

In 2024 wacht er een flinke verandering voor DTC. Om de versnippering in het cybersecuritystelsel tegen te gaan, heeft het kabinet besloten om het NCSC), het DTC en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) te integreren in één cybersecurityorganisatie. . Alle taken en processen moeten op 1 januari 2026 volledig geïntegreerd en geoptimaliseerd zijn.

‘Alleen gezamenlijk cyberveiligheid organiseren’

Hans de Vries stopte in 2023 na negen jaar als directeur bij NCSC. Een van de dingen waar hij het meest trots op is, is de samenwerking die het NCSC heeft opgezet met allerlei partners, zo vertelde hij in november aan iBestuur, zustertitel van AG Connect. “Ik heb altijd de verbindingen met andere organisaties gezocht, ook internationaal. Of het nu een zelfstandig bestuursorgaan is of een maatschappelijke stichting. Als overheid moet je nederig zijn. We kunnen cyberveiligheid alleen in gezamenlijkheid met partners in publiek, privaat en non-profit organiseren.”

“Door samen te gaan als drie cyberorganisaties brengen we mensen en expertise bij elkaar waarmee we bedrijven van zzp-er tot vitaal grootbedrijf kunnen faciliteren cyberweerbaar te worden,” stelt Michel Verhagen, manager DTC.  “We gaan van 1 + 1 + 1 vijf maken.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in