Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS-cijfers: Bedrijven die zijn aangesloten bij DTC scoren beter met security

Bedrijven die zijn aangesloten bij het Digital Trust Center (DTC) scoren aanzienlijk beter op gebied van cyberweerbaarheid. Dat wordt duidelijk uit cijfers van het CBS.

security

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) monitort jaarlijks de ICT-kenmerken van bedrijven, zoals het internetgebruik, clouddiensten en veiligheidsmaatregelen.

Op verzoek van het DTC monitort het CBS ook de bij DTC-samenwerkingsverbanden aangesloten bedrijven. De cyberweerbaarheid van deze groep 'DTC-bedrijven' wordt vergeleken met een referentiegroep met dezelfde kenmerken.

CBS
©

De bovenstaande tabel toont per maatregelen drie groepen. De eerste groep bestaat uit de gehele populatie zoals gemeten binnen de jaarlijkse CBS‐enquête ICT‐gebruik bedrijven. De tweede groep is de referentiegroep, dit is een groep bedrijven die door herweging qua bedrijfstak en -grootte eenzelfde samenstelling heeft als de derde groep: de DTC-bedrijven.

Meer veiligheidsmaatregelen

In de bovenstaande tabel is inzichtelijk hoe de DTC-bedrijven scoren ten opzichte van de referentiegroep. Een blik op deze resultaten laat zien dat de DTC-groep op alle ICT-veiligheidsmaatregelen beter scoort dan zowel de gehele populatie als de referentiegroep. Zo maakt 94% van deze bedrijven gebruik van antivirussoftware, heeft 86% een beleid voor sterke wachtwoorden geïmplementeerd en maakt 77% gebruik van een VPN wanneer er verbinding wordt gemaakt met het internet van buiten het bedrijf.

Uit de data blijkt verder dat DTC-bedrijven vaker gebruik maken van zowel vrijwillige als verplichte trainingen van hun personeel op het gebied van ICT-veiligheid. Ook is te zien dat DTC-bedrijven vaker een ICT-incident met een interne oorzaak hebben ervaren dan de referentiegroep.

Verbanden

"Een causaal verband tussen het nemen van veiligheidsmaatregelen en het zijn van een DTC-bedrijf is op basis van deze data niet aan te tonen. Het kan zijn dat bedrijven die bewust meer cybermaatregelen doorvoeren ook meer geneigd zijn om zich bij een samenwerkingsverband aan te sluiten", aldus DTC in een persbericht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in