Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra securitysupport voor oude Windows- en SQL-servers

Gebruikers van Windows Server en SQL Server die flink achterlopen qua actuele versies krijgen van Microsoft het aanbod van een verlengde periode voor security-updates. Voorbij eerder gestelde supportdeadlines in 2022 en 2023 komt 3 jaar extra aan 'Extended Security Updates'. Deze kunnen zelfs gratis zijn.
Windows Server 2008

Het supportaanbod van Microsoft geldt voor Windows Server 2008 en 2012, en voor SQL Server 2012. Dit omvat ook de bijgewerkte R2-uitvoeringen (Release 2) van de twee serverbesturingssystemen. In een blogpost waarschuwt manager Monojit Bhattacharya van het Windows Server Team dat einddatums qua ondersteuning eraan komen voor Windows Server 2012, maar dat er nu verlenging is.

Jaarlijkse kostenverdubbeling?

Die verlenging geldt voor maximaal drie jaar, en kost geld voor klanten die de oudere Windows Server zelf draaien. Het is nu niet bekend gemaakt hoeveel dit dan kost voor deze on-premises gebruikers, maar Microsoft maakt dit soort uitgebreide support in de regel een kostbare zaak. Zo hanteert het prijsstrategieën waarbij de kosten elk jaar verdubbelen.

Organisaties die nog op 2012-versies van Windows Server zitten, kunnen deze kostenpost vermijden door hun installaties over te hevelen naar Microsofts cloud. "Klanten kunnen hun workloads migreren naar Azure en krijgen dan gratis Extended Security Updates voor drie extra jaren, alleen in Azure", blogt Bhattacharya.

1 jaar voor 2008

Voor de 2012-versie van databasesoftware SQL Server geldt eveneens drie jaar extra ondersteuning voor beveiligingskwesties. Gebruikers van het nog oudere Windows Server 2008 krijgen ook extra securitysupport aangeboden, maar dan voor slechts één jaar. Deze verlenging lijkt bovendien alleen van toepassing voor cloudmigranten; on-premises installaties komen niet in aanmerking voor betaalde Extended Security Updates van Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in