Overslaan en naar de inhoud gaan

Data van 200 miljoen Twitter-gebruikers gelekt

De gegevens van ruim 200 miljoen Twitter-gebruikers is gratis te downloaden van het internet. Volgens beveiligingsexperts gaat het om dezelfde gegevens die in december vorig jaar te koop werden aangeboden. Dat zou betekenen dat de data al in 2021 zijn gestolen via een lek dat Twitter inmiddels heeft gedicht.
Twitter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Een gebruiker onder de naam "Ryushi" bood vlak voor de jaarwisseling de gegevens van 400 miljoen Twitter-gebruikers te koop aan op het Breached.vc-forum. Destijds kon echter niet bevestigd worden dat het inderdaad om zoveel gebruikers gaat. De dataset die nu gedeeld wordt, zou dus dezelfde zijn, maar dan zonder duplicaten, Dat stellen onder meer Alan Gal - medeoprichter van het Israëlische beveiligignsbedrijf Hudson Rock - tegenover The Guardian en Privacy Affairs-CEO Miklos Zoltan tegenover The Register. Beide bedrijven verifieerden de database.

Dat het aantal gegevens zoveel lager is dan Ryushi in december aangaf, komt doordat er duplicaten uit zijn gehaald, aldus de experts. Onder de gegevens zitten accountnamen, handles, de datum waarop een account is aangemaakt, het aantal volgers en e-mailadressen. Volgens Privacy Affairs - dat de database verifieerde - zitten daar ook gegevens van bekende mensen en organisaties bij, zoals van Donald Trump Jr., Google-CEO Sundar Pichai en de World Health Organization.

Hoewel er geen telefoonnummers, fysieke adressen of wachtwoorden gelekt zijn, vormt het datalek volgens Zoltan wel een risico voor gebruikers. Volgens hem kan het lek namelijk leiden tot social engineering-aanvallen en doxxing. Zo kan het gelekte e-mailadres gecombineerd worden met andere openbare informatie, om zo vast te stellen wie de gebruiker in het echt is en waar diegene woont of werkt. Daarnaast kan de data gebruikt worden voor phising-aanvallen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in