Overslaan en naar de inhoud gaan

Consument doet 'alles' voor gratis wifi

Deze conclusie valt te trekken op basis van ervaringen die Cyber Security Research Institute en SySS opdeden met een fake-hotspot. Voor het experiment bouwde de Duitse testorganisatie SySS een draagbare wifi-toegang (nog geen 200 euro aan onderdelen). De onderzoekers zetten dit zelfgemaakte wifi-punt - met medeweten van Europol - uit in het zakelijke en politieke hart van Londen. Daarna volgden ze hoe mensen, zonder zich te beseffen dat zij werden bespioneerd, op het netwerk inlogden.
wifi
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Teksten die via het POP3-netwerk werden verstuurd, waren allemaal te lezen, alsmede wachtwoorden en mailadressen van verzenders en ontvangers.

Voorwaarden zelden gelezen

Binnen een tijdsbestek van een half uur waren 250 apparaten verbonden met de fake hotspot; de meeste waarschijnlijk automatisch zonder dat de eigenaar het in de gaten had. 33 personen maakten gebruik van internetverkeer; onder meer om te zoeken op het web en bestanden of emails te verzenden. 32MB aan dataverkeer werd afgevangen en vastgelegd, maar om de privacy te niet nodeloos te schenden ook onmiddellijk weer gewist.

Voor een korte periode voegden de onderzoekers een Terms & Conditions-pagina toe, die de consumenten dienden te accepteren om toegang tot de hotspot te krijgen. Deze T&C omvatte onder meer de bizarre voorwaarde dat gebruikers hun eerstgeboren kind of hun favoriete huisdier moeten afstaan in ruil voor toegang tot deze hotspot. In totaal accepteerden zes mensen deze bepaling.

'VPN is de oplossing'

Opdrachtgever voor het onderzoek was IT-beveiliger F-Secure. Security Advisor Sean Sullivan van F-Secure waarschuwt dat ook dat legitieme hotspots niet zonder meer veilig zijn: "Zelfs als kwaadwillenden niet verantwoordelijk zijn voor zo'n hotspot, kunnen zij tools gebruiken om zo te kijken wat mensen op het internet bezighoudt". Volgens Sullivan is het zaak om weg te blijven van openbare wifi, of gebruik te maken van VPN-gebaseerde wifi-beveiliging zo als onder meer F-Secure die levert: "Daarmee is uw verbinding onzichtbaar in het wifi-netwerk en is uw data onleesbaar".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in