Overslaan en naar de inhoud gaan

'CEO ziet weinig gevaar internetcriminaliteit'

Dat blijkt uit de Global CEO Outlook 2015 van KPMG, een internationaal onderzoek onder bijna 1300 CEO’s. In de ranglijst van de belangrijkste risico’s waarmee een onderneming geconfronteerd zou kunnen worden neemt internetcriminaliteit slechts een achtste plaats in. De bestuursvoorzitters hebben vooral oog voor operationele risico’s die bedrijfsvoering met zich meebrengt en risico’s die wet- en regelgeving voor de onderneming opleveren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ook risico’s die de gekozen ondernemingsstrategie met zich meebrengt worden belangrijker gevonden dan de gevaren van cybercrime.

Vaak niet goed voorbereid

Van de ondervraagde CEO’s zegt minder dan de helft dat de onderneming volledig is voorbereid op aanvallen van internetcriminelen. Daarnaast heeft 45 procent ‘tot op zekere hoogte’ maatregelen genomen om het risico tegen te gaan. De meest getroffen maatregel is de benoeming van een bestuurder met internetbeveiliging in zijn portefeuille. Maar ook het verbeteren van de bestaande technologie en het aanscherpen van interne procedures, bijvoorbeeld als het gaat het delen van de gegevens en het gebruik van hardware, zijn populaire maatregelen.

Aanleiding voor alertheid

Uit het KPMG-onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de onderzochte bedrijven van plan is om maatregelen te nemen die een aanval van internetcriminelen kunnen voorkomen. Volgens KPMG is er aanleiding genoeg om extra alert te zijn: de aard van cyberaanvallen is duidelijk aan het veranderen. Er zijn gevallen bekend waarbij het totale productieproces werd verstoord of het kwaliteitsproces door hackers werd ontregeld.

Tot nu toe zijn organisaties met name gericht geweest op het voorkomen van het lekken van data en het beschermen van de privacy. Maar de schade als gevolg van het hacken van complete controlesystemen is van een heel ander niveau, waarschuwt KPMG. “Bij veel bedrijven worden productieprocessen geleid door gedateerde computersystemen, die kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf”, aldus een woordvoerder van het adviesbureau.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in