Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven mogen dreigingsinformatie ontvangen van de overheid

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarmee het voor overheden mogelijk wordt om informatie over digitale kwetsbaarheden en dreigingen te delen met niet-vitale bedrijven. Alleen BBB, SP en PvdD stemden tegen.

waarschuwing
CC0 / Pixabay License

Bedrijven die nu als ‘niet-vitaal’ voor Nederland worden beschouwd worden tot op heden niet door de overheid geïnformeerd over digitale bedreigingen en kwetsbaarheden in hun eigen digitale omgeving. Met de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven wordt dat mogelijk.

Specifiekere informatie

Het Digital Trust Center, dat inmiddels is samengegaan met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en CSIRT-DSP, is al langer bezig met specifieke kwetsbaarheids- en dreigingsinformatie delen met niet-vitale bedrijven in Nederland.  Voorheen gaf de organisatie vooral algemene informatie, en geen specifieke dreigingsinformatie aan niet-vitale bedrijven in Nederland.

Het DTC noemt het wetsvoorsteleen belangrijke voorwaarde om vanuit de overheid niet-vitale Nederlandse bedrijven te kunnen waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken. “Bij het waarschuwen van individuele bedrijven en organisaties kunnen persoonsgegevens verwerkt worden, denk bijvoorbeeld aan IP-adressen en de contactgegevens van medewerkers van een bedrijf. Het wetsvoorstel zorgt voor de wettelijke grondslag om deze taken te mogen uitvoeren.” 

De wet is een voorwaarde om vanuit de nieuwe nationale cybersecurityorganisatie het niet-vitale bedrijfsleven te kunnen blijven voorzien van informatie over cyberdreigingen en incidenten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in