Verkoop van Sanderinks Centric trok maar liefst 37 gegadigden
De verkoop van IT-dienstverlener Centric heeft ondanks de moeilijke jaren onder eigenaar Gerard Sanderink forse toeloop gehad, van uiteenlopende partijen. In totaal hebben 37 geïnteresseerde partijen zich gemeld na de publieke aankondiging dat het tijdelijk aangestelde bestuur het bedrijf ging verkopen. In de slotfase zijn drie bindende biedingen uitgebracht.
Het Nederlandse IT-bedrijf Centric, dat belangrijke rollen vervult voor overheden, heeft sinds begin dit jaar flinke belangstelling gehad van partijen die het wel wilden overnemen. Dit na enkele jaren van problemen en neergang, waarbij klanten en personeel zijn vertrokken bij het bedrijf. Eigenaar en zelfbenoemd topbestuurder Gerard Sanderink vaarde namelijk een confronterende eigen koers waarbij hij trouwe topmanagers en oudgedienden ineens de deur wees.
Slechte tijden, spannende tijden
De hoogste baas is na herhaalde managementleegloop, rechtszaken en een procedure bij de Ondernemingskamer losgewikt van zijn bedrijf. Die speciale rechtbank voor bedrijfszaken heeft een tijdelijk bestuur aangesteld dat in het belang van Centric en klanten is overgegaan tot een verkoop. In juli dit jaar is een koopovereenkomst bereikt met een Nederlands consortium, onder leiding van Imker Capita Partners.
Voordat die winnaar uit de bus kwam, was er grote belangstelling voor Centric. Toen de verkoop werd aangekondigd, klopten er maar liefst 37 geïnteresseerde partijen aan. Dit komt nu naar buiten in een beschikking van de Ondernemingskamer. In maart dit jaar is aan 34 van die potentiële bieders een procesbrief gezonden en is hun gevraagd hun interesse te formaliseren middel een Expression of Interest.
Daarbij is aan die partijen ook verzocht om uiteen te zetten hoe zij zouden kunnen bijdragen aan de strategie van Centric en welke ervaring zij hebben in de werkgebieden van Centric. In april hebben 22 partijen de gevraagde Expression of Interest ingediend. Dat waren negentien financiële investeerders en drie strategische investeerders.
Uitsluiting Sanderink en Van Rijbroek
Ondertussen had het tijdelijke bestuur van Centric een lijst van criteria voor kopers opgesteld om de continuïteit van het bedrijf te borgen. Daaronder de voorwaarde dat Centric niet mag worden opgesplitst en dat de nieuwe eigenaar niet in buitenlandse handen mag zijn. Laatstgenoemde is met oog op de vele overheidsklanten die Centric bedient. De opzij gezette eigenaar Sanderink was op eigen houtje ook bezig met verkoop van zijn IT-bedrijf en claimde belangstellenden te hebben uit Puerto Rico en Florida (beide behorend bij de Verenigde Staten).
Een andere voorwaarde voor de uiteindelijke nieuwe eigenaar is uitsluiting van Sanderink en zijn echtgenote Rian Sanderink (née Rian van Rijbroek), die te boek staat als cybercharlatan. Zij mogen geen invloed of rol hebben in Centric en de uiteindelijke koper. Voorheen had zelfverklaard superhacker en cyberspion Van Rijbroek officieel geen positie bij Centric, maar bleek ze als nieuwe levenspartner van Sanderink wel flinke invloed te hebben.
Smart blockchain
Zo gaf ze input voor een nieuwe divisie voor cybersecurity, nadat haar boeken over cybersecurity, cybercrime, hacking en blockchain kritische aandacht niet hebben doorstaan. Verder zijn er uit naam van Sanderink diverse mails verstuurd aan onder meer het ministerie van Justitie, met het aanbod om Centric een zogeheten 'smart blockchain' te laten bouwen tegen pinkraken. Smart blockchain is volgens Van Rijbroek de oplossing tegen cybercrime. IT-dienstverlener Centric is onder leiding van eigenaar Sanderink toen meegesleurd in deze ontwikkelingen.
In de afgelopen jaren zag Centric de klanttevredenheid teruglopen en klanten plus personeel vertrekken. Een grotere klantenexodus dreigde, bleek begin 2023 uit een beschikking van de Ondernemingskamer. Recent heeft het bedrijf de aangerichte schade wat weten te herstellen, zowel qua klanttevredenheid als ook qua financiële resultaten. Dit in aanloop naar de voorgenomen verkoop.
Daarbij blijkt het IT-bedrijf nog altijd waardevol te zijn, getuige de toeloop van 37 gegadigden. Van de 22 serieus geïnteresseerde partijen zijn er 13 geselecteerd op basis van de continuïteitscriteria. Daarna zijn 4 partijen geselecteerd om door te gaan naar de laatste fase van bindende biedingen. Dat proces heeft 3 bindende biedingen opgeleverd, waaruit de koper is gekozen op basis van niet alleen de hoogste prijs maar ook kennis, financiële slagkracht en culturele fit.
'Eerlijk voor Centric én Sanderink'
Volgens de Ondernemingskamer is deze verkoop eerlijk voor zowel Centric als voor eigenaar Sanderink. Met deze deal is namelijk ook voldaan aan de voorwaarde van een behoorlijk evenwicht (fair balance) tussen het algemeen belang en de bescherming van de fundamentele rechten van de eigenaar. Sanderink ontvangt een prijs voor zijn IT-bedrijf dat "in een redelijke verhouding staat tot de waarde van de aandelen", aldus de bedrijfsrechtbank in de nu gepubliceerde beschikking.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee