Overslaan en naar de inhoud gaan

'SaaS jaagt Nederlandse IT-markt aan'

De IT-branche is booming. De komende jaren groeit de Nederlandse IT-sector zelfs harder dan de nationale economie, rapporteert ABN AMRO. In 2018 zou de IT-markt volgens het rapport van de bank met 6 procent groeien, gevolgd door een groei van 5 procent in 2019. Opvallend in deze tijden van weelde? Het groeigeweld in de markt voor Software-as-a-Service, met keiharde bijbehorende eisen aan de resultaten van de vaak jonge SaaS-bedrijven.
pijl omhoog
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Een belangrijke factor achter de exponentiële groei van de IT-branche is de opkomst van Software-as-a-Service (SaaS). De nieuwe en vaak nog onbekende oplossingen die de bedrijven in de SaaS-markt kunnen leveren, zijn gewild bij ondernemers en investeerders. Tegelijkertijd gaat deze populariteit vaak gepaard met een pakket van zeer ambitieuze eisen. Het komt vaak voor dat deze ondernemers en investeerders een omzetgroei van minstens 100 procent op jaarbasis eisen, om zo een plek op te eisen in de wereldwijd groeiende SaaS-markt. Groeipercentages van boven de 50 procent zijn bij SaaS-ondernemingen dan ook niet ongewoon. 

'SaaS verandert IT-branche'

Software-as-a-Service verandert daarnaast de IT-branche ook inhoudelijk, stelt het rapport van de bank. Waar bedrijven eerst nog huiverig waren om in de cloud te werken, wordt de cloud steeds meer het standaardmodel. Daarnaast boort SaaS door zijn overzichtelijke kostenstructuur nieuwe markten aan binnen het midden- en kleinbedrijf. ABN AMRO schat in lijn met de wereldmarkt en eerdere marktcijfers de omzetgroei van de Nederlandse SaaS-markt in 2018 op zo’n 20 procent. Het marktaandeel van SaaS bedraagt binnen software naar schatting 40 procent.

Internationale uitdagingen

De export van software neemt volgens ABN AMRO ook toe, omdat het volgens de bank makkelijker is om SaaS internationaal aan de man te brengen, wel is er in die markt sprake van een grote aanwezigheid van concurrentie.  "De druk om snel te groeien is voor SaaS-bedrijven groot. Ze maken deel uit van een competitieve wereldmarkt", zegt Steven Peters, bankier op de afdeling Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO.

"Het valt op dat ongeveer 50 procent van de SaaS-ondernemers uit ons onderzoek het managen van internationale groei een grote uitdaging vindt. Er is in Nederland een gebrek aan ondernemers die ervaring hebben met het internationaal opschalen, terwijl de globale markt open ligt voor SaaS-bedrijven. We voorzien de komende 5 tot 10 jaar een verdere groei van de wereldwijde SaaS-markt, waarin op dit moment consolidatie zichtbaar is."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in