Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland speelt internationaal mee met unicorn startups

Nederland telt sinds begin dit jaar twee nieuwe unicorn start-ups, Mews en Datasnipper, waarmee de totaalstand voor startups boven de 1 miljard dollar uitkomt op negen stuks. China en India zijn in 2024 tot op heden ieder ook twee unicorns rijker. De meeste zijn echter Amerikaans. Dit blijkt uit een marktanalyse van beleggingsplatform BestBrokers.

unicorn, smartphone, apps, cloud
Shutterstock.com

De Verenigde Staten heeft in de periode van januari tot en met mei dit jaar maar liefst zestien start-ups de unicorn-status zien halen, en passeren. De gecombineerde waarde van die starters bedraagt 24,93 miljard dollar. Dat forse bedrag is goed voor 61,04% van het wereldwijde totaal aan waarde van unicorns.

AI domineert

Acht van de zestien Amerikaanse start-ups die dit jaar voorbij de grens van één miljard dollar zijn gegaan, houden zich bezig met kunstmatige intelligentie (AI). Vier stuks zijn actief op het gebied van fintech en cryptovaluta. Twee stuks ontwikkelen enterprise-software, één is gericht op food & beverage en één op digitale media. Van de wereldwijd 28 nieuwe unicorns in 2024 zijn er twaalf AI start-ups. AI domineert dus duidelijk in het start-uplandschap, luidt de conclusie van BestBrokers.

De nieuwe Nederlandse unicorn Datasnipper is ook een AI-onderneming, terwijl Mews valt in de categorie enterprise-software. Datasnipper maakt een Intelligent Automation Platform dat draait in het veelgebruikte spreadsheetprogramma Excel. Mews ontwikkelt en biedt cloudgebaseerde vastgoeddiensten (Property Management Software, PMS) voor hotels.

Nederland en de rest van de wereld

De twee nieuwe unicorns en de negen in totaal die Nederland in totaal rijk is, zorgen ervoor dat het land op internationaal niveau meespeelt. Het gaat daarbij weliswaar niet om een hele grote rol. Nederland doet het beter dan Europese landen als bijvoorbeeld België (3 unicorns totaal), Noorwegen (4 in totaal) en Ierland (7 stuks), maar minder goed dan landen als Duitsland (31 unicorns totaal), Frankrijk (27 totaal) en het Verenigd Koninkrijk (54 stuks).

De VS heeft in totaal 662 unicorn start-ups en is daarmee met flinke voorsprong de grootste. Nummer twee is China, met 169 unicorns. Nummer drie is India, met 71 start-ups die meer dan 1 miljard dollar waard zijn. De top vijf van 'unicorn-hoofdsteden' bestaat uit San Francisco, New York, Beijing, London en Shanghai.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
EM
Evert Meijer 8 juli 2024

Interessant, maar welk land wordt #1 in steward ownership companies/startups?

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in