Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel techondernemers en AI in Quote-lijst jonge, selfmade miljonairs

De nieuwe editie is uit van de Quote-ranglijst voor miljonairs die jonger dan veertig jaar zijn en hun fortuin zónder steun van hun ouders hebben vergaard. Opvallend is dat deze top 100 voor een groot deel gevuld is met technondernemers, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) voor hoge scores zorgt.

jonge techondernemer
Belastingdienst

De 2024-editie van de Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs die zakenblad Quote opstelt, telt nogal wat veranderingen. Naast 31 debutanten, 5 rentrees, 6 vrouwen en 7 twintigers zijn er onder de nieuwkomers opvallend veel ondernemers die AI aanbieden en inzetten. Quote noemt Maarten Alblas (31), Jonas Ruyter (32) en Kai Bakker (32) die "met hun kakelverse unicorn Datasnipper kunstmatige intelligentie gebruiken om het werk van accountants minder saai te maken".

Telewerken met voorsprong op 1

Andere jonge AI-miljonairs in Nederland zijn Derk Arts (37) die deze technologie inzet om medisch wetenschappers te helpen met hun onderzoek, Indra den Bakker (34) die met AI bosbranden voorkomt, en Ernst van Bruggen (35) en Rien Kamman (38) die tuinders helpen om efficiënter te telen.

Ondanks de flinke AI-opkomst is de nummer één op de ranglijst, met ruime voorsprong, een 'gewone' IT-ondernemer. Namelijk Job van der Voort met zijn bedrijf Remote.com, die eind 2022 al is belicht door AG Connect. Hij heeft thuiswerken als enorm businessplan gerealiseerd en boert daar goed mee: zijn vermogen nu staat op 600 miljoen euro.

Ondanks de opkomst van ICT - en qua aantallen jonge miljonairs vooral AI - maakt tech niet de dienst uit in deze negentiende editie van de Quote-lijst voor jonge, selfmade miljonairs. Naast de techondernemers staan veel ondernemers die klassiekere producten en markten hebben. Zoals metselrobots, tentenverhuur, sta-opstoelen, papieren koffiebekers, zonnepanelen en detachering van zorgpersoneel.

Meer en flink minder vermogen

In de 2024-ranglijst is de ondergrens voor toelating gestegen van 15 miljoen euro naar 17 miljoen euro. Overigens is het totale opgetelde vermogen van de jonge miljonairs flink gedaald. Van een afgeronde 8,5 miljard euro in 2023 naar 'slechts' 5,4 miljard euro nu.

Die daling van ruim 3 miljard euro is voornamelijk te wijten aan het ouder worden van twee ondernemers: Adriaan Mol van betaalbedrijf Mollie en Robert Vis van communicatiebedrijf Bird. Zij hebben hun veertigste verjaardag gevierd en vallen nu dus buiten deze Quote-ranglijst voor jonge miljonairs. De Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs 2024 van Quote ligt vanaf 8 mei in de winkel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in