Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kabinet wil 300 miljoen in tech- en chipsector steken'

Het demissionair kabinet wil in 2021 nog 300 miljoen euro in de technologie- en chipsector steken. Dat stellen anonieme bronnen tegenover De Telegraaf. Volgens de krant mag Nederland van de Europese Unie strenge staatssteunregels overboord kieperen om de kapitaalinjectie mogelijk te maken.
chipproductie
© ASM International
ASM International

Het geld wordt volgens bronnen van De Telegraaf gebruikt om nieuwe technieken en diensten op te tuigen in twee sectoren. Er wordt geïnvesteerd in de chipindustrie en er wordt een Europese cloudinfrastructuur opgezet. Of die infrastructuur met het al lopende project GAIA-X te maken heeft of dat het om een andere cloudinfrastructuur gaat, is onduidelijk. De precieze plannen zouden op Prinsjesdag - 21 september - gepresenteerd worden.

IPCEI-stempel

De Europese Unie heeft een aantal sectoren aangewezen waar gezamenlijke projecten van bedrijven en onderzoeksinstellingen het stempel IPCEI kunnen krijgen. Daarmee wordt aangegeven dat een project van "gemeenschappelijk Europees belang" is en mag een overheid een project tot maximaal 100% financieren.

Eerder waren er al projecten rondom waterstof en batterijen die deze stempel konden krijgen, maar Nederland deed daar niet aan mee. Brussel en het bedrijfsleven zouden nu echter druk hebben uitgeoefend op het demissionair kabinet, waardoor besloten is om nu wel mee te doen aan de twee digitale missies. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in