Innovatie & Strategie

Infrastructuur
cloud

GAIA-X is nog meer theorie dan praktijk

Heeft het Europese data-infrastructuurproject een kans van slagen?

18 december 2020

GAIA-X heeft ruim een jaar na de eerste aankondiging van het project vorm gekregen. In plaats van slechts een uiting van een behoefte, is er nu een duidelijk gedefinieerd concept en een doel waar naartoe wordt gewerkt. Maar vooralsnog blijft het allemaal theoretisch: het Europese data-infrastructuurproject heeft nog geen producten of diensten waarvan gebruik kan worden gemaakt. Ondertussen klinken hier en daar kritische geluiden.

Duitsland en Frankrijk onthulden in oktober 2019 een geheel nieuw project dat Europese overheden, bedrijven, organisaties en eindgebruikers meer controle over hun data moet geven en datadeling moest bevorderen. Tegelijkertijd moet de concurrentie op het gebied van de cloud eerlijker worden en moeten we minder afhankelijk worden van de grote, niet-Europese spelers op de markt.

GAIA-X is echter geen Europese clouddienst en concurreert niet direct met AWS, het Google Cloud Platform (GCP) of Microsoft Azure, zoals veel mensen nog altijd lijken te denken. Integendeel: deze drie cloudgrootmachten werken mee aan de ontwikkeling van GAIA-X, en hun infrastructuur kan uiteindelijk de nieuwe diensten ondersteunen. Maar wat is het dan wél?

Digitale infrastructuur

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!