Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie dreigt naar rechter te stappen na terugkeer Sanderink

Justitie roept de veelbesproken miljonair Gerard Sanderink op toch niet weer topman te worden bij zijn IT-bedrijf Centric. Volgens het Openbaar Ministerie versterkt de stap van de zakenman de al heersende onrust bij de onderneming. Hij krijgt nog tot maandag de gelegenheid om de wisseling van de wacht aan de top bij Centric terug te draaien, anders stapt het OM naar de Ondernemingskamer.
Centric-topman sSanderink
© Centric
Centric

Het OM deed de afgelopen maanden al verkennend onderzoek bij Centric. Aanleiding daarvoor waren aanhoudende berichten over onrust binnen de onderneming, die ook veel IT-projecten verzorgt voor de overheid en daarom een maatschappelijk belang heeft. Samen met het bestuur, de ondernemingsraad en Sanderink als eigenaar probeerde justitie uit te zoeken wat nodig is om de verhoudingen binnen het bedrijf weer te herstellen.

Maar woensdag werd bekend dat Sanderink, die ruim anderhalf jaar geleden de dagelijkse leiding bij Centric uit handen had gegeven, per direct weer het roer overneemt. Twee andere bestuurders zijn teruggetreden. Daarmee is volgens het OM een streep gezet door alle inspanningen van de afgelopen maanden. Daaruit zou blijken dat het bedrijf zelf onvoldoende in staat is om de rust te herstellen.

"Het OM concludeert daarom dat het aangewezen is de Ondernemingskamer te verzoeken om te beslissen of, en zo ja, welke maatregelen nodig zijn om de stabiliteit en continuïteit van Centric te waarborgen", staat in een verklaring. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam is gespecialiseerd in het beslechten van geschillen binnen bedrijven.

Veelvuldig in het nieuws

Sanderink was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws door een hoog oplopende ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij bevriend was geraakt met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Kenners zetten bij haar beweringen veel vraagtekens.

Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar meermalen lapte hij die vonnissen aan zijn laars. Ook Centric werd betrokken bij meerdere civielrechtelijke procedures rondom de privézaken van Sanderink.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in