Overslaan en naar de inhoud gaan

Hele bedrijfssector in de ban voor ads bij Google, na klachtenregen

Google weert in Nederland vanaf 22 februari advertenties van loodgieters. Dit gebeurt na klachten over loodgietersbedrijven met Google-advertenties die klanten opzadelen met torenhoge rekeningen. De marktdominante zoekmachine heeft besloten om die hele bedrijfssector in de ban te doen qua ads.

De Consumentenbond drong naar eigen zeggen aan op zo'n advertentieverbod. De belangenorganisatie voor consumenten krijgt veel klachten binnen over loodgietersbedrijven die hun klanten voor eenvoudige klussen honderden of duizenden euro's laten betalen. Zo komt het voor dat deze loodgietersbedrijven een prijs per meter rekenen voor een ontstoppingsveer, meldt de Consumentenbond. Onderzoekers van de bond die zich voordeden als klanten liepen ook tegen praktijken aan die "louche" zouden zijn.

Google schrijft in een update over zijn advertentiebeleid dat reclame voor loodgietersdiensten in Nederland binnenkort niet meer te zien is. Het risico op misleiding of uitbuiting binnen die bedrijfsactiviteit is volgens de zoekmachine zo groot dat alle advertenties moeten worden geweerd, ook al zijn er individuele ondernemers die te goeder trouw handelen.

Eerder al slotenmakers

Het besluit van Google kwam er na gesprekken met toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Eerder weerde de zoekmachine Nederlandse advertenties voor slotenmakers na vergelijkbare klachten. Volgens de Consumentenbond daalde het aantal klachten over slotenmakers die torenhoge rekeningen presenteerden vervolgens drastisch.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in