Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-topman: onze search-ads zijn als sigaretten of drugs

Ads bij zoekopdrachten zijn "één van de beste businessmodellen die ooit zijn gecreëerd" en hebben een winstgevendheid die vergelijkbaar is met "onwettige businesses" zoals de verkoop van "sigaretten of drugs". Dat heeft een financiële topman van Google bij een interne vergadering jaren terug gezegd en is nu geopenbaard door het Amerikaanse ministerie van Justitie.  

Google, zoeken
Google Search
Glorypublisher

De aanleiding voor deze openbaarmaking is de grote antitrustzaak die de Amerikaanse overheid heeft aangespannen tegen Google. De grote zoekmachine wordt beschuldigd van misbruik van zijn marktpositie, waarbij het de markt voor online-advertenties heeft scheefgetrokken. Financieel topman Michael Roszak, die sinds mei vorig jaar vice-president bij het bedrijf is, heeft in 2017 de vergelijking getrokken tussen search-ads en verslavende middelen.

Verslaafde gebruikers

Daarbij heeft de financieel manager ook gesteld dat het verslavende effect van Google's zoekmachine op gebruikers ervoor zorgt dat het bedrijf de vraagkant van die markt in wezen kon negeren. Vraag en aanbod zijn fundamentele elementen van economische theorie, maar het zoeksucces van Google zorgde ervoor dat het zich puur en alleen kon richten op de aanbodkant; adverteerders, ads-formaten en verkoopactiviteiten.

Waarschijnlijk is dat deel van het interne verslag van een bedrijfstraining vooral wat het ministerie van Justitie interesseert, schrijft Ars Technica. In de notities van Roszak stelt hij dat Google het lesboek economie in wezen doormidden kan scheuren; om dus de hele vraagkant te kunnen negeren.

Geheim willen houden

Het nu geopenbaarde verslag was van een vergadering die diende om een training voor communicatie op te zetten. Tijdens een zitting in de nu lopende rechtszaak heeft Google-topman Roszak aangegeven dat hij zich niet kan herinneren of hij een presentatie voor dat doeleinde ook echt heeft gegeven. Google heeft nog wel geprobeerd om de aantekeningen van de vergadering en de hele getuigenis van de financiële topman geheim te houden. De rechter is daarin echter niet meegegaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in