Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google krijgt ads-antitrustaanklacht van VS voor de kiezen'

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat op het punt om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online-advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.
Google
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De openbaar aanklager is nog in gesprek met enkele uitgevers over de advertentiemarkt. Een deel van die verhoren is al geweest, waardoor mogelijk volgende maand de aanklacht al kan worden ingediend, schrijft Bloomberg op basis van drie anonieme bronnen. De aankomende aanklacht bouwt voort op eerdere gesprekken die zijn gevoerd in een langlopend vooronderzoek naar de advertentiepraktijken van Google. In de nazomer van 2020 wou de door president Trump benoemde Justitie-minister al een antitrustzaak tegen Google, maar dat is er toen niet van gekomen.

Zoekzaak en aanklacht staten

Als het Amerikaanse ministerie van Justitie nu wel een rechtszaak aanspant, zou dat de tweede mededingingszaak zijn van de Amerikaanse overheid tegen het grote Google. Twee jaar geleden is de internet- en ads-reus er al van beschuldigd dat het met zijn dominantie op de zoekmachinemarkt de Amerikaanse wetgeving overtreedt. Ondertussen loopt er al een rechtszaak vanuit tien Amerikaanse staten, die Google beschuldigen van machtsmisbruik met zijn ads-dominantie.

Google wil nu niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving van Bloomberg dat de federale overheid van de VS een antitrustzaak om ads gaat aanspannen. "Onze advertentietechnologie helpt websites en apps betaald te worden. Ook kunnen kleine bedrijven zo hun klanten bereiken", luidt de algemene verklaring die het dochterbedrijf van Alphabet afgeeft.

Big Tech op de korrel

Grote techbedrijven liggen al langer onder vuur, in de Europese Unie maar ook in de Verenigde Staten. Zo wordt ook Apple door Justitie VS onderzocht, terwijl de Amerikaanse handelswaakhond FTC (Federal Trade Commission) Amazon en Facebook-moeder Meta Platforms op de korrel heeft. Ondertussen is er een beladen wetsvoorstel in de maak dat de marktmacht van techreuzen moet inperken. Tegen dat voorstel, gesteund door Democraten én Republikeinen, wordt met miljoenen dollars gelobbied door brancheorganisaties, meldt Ars Technica.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in