Overslaan en naar de inhoud gaan

'VS verdeeld over Google antitrust en haast'

De Amerikaanse politiek is zowel eensgezind als tegelijkertijd ook verdeeld over een antitrustzaak tegen Google. Republikeinen en Democraten lijken het eens te zijn dat de internetreus aangepakt moet worden op monopoliemisbruik. De twee politieke kampen verschillen echter van mening over de timing daarvan. Justitie-minister William Barr zou eind deze maand al het voorbereidend werk voor een antitrustzaak rond willen hebben.
attorney general Barr
© US Department of Justice
US Department of Justice

De Amerikaanse minister van Justitie zet volgens bronnen van The New York Times juristen in zijn departement onder druk om een door hem bepaalde deadline te halen. Barr zou het voorbereidende werk voor een mogelijke antitrustaanklacht tegen Google's moederbedrijf Alphabet deze maand al afgerond willen hebben. Dat zou dan gelijk ook het startschot zijn om de rechtszaak te beginnen.

'Meer tijd nodig'

De meeste van de betrokken juristen binnen het ministerie zijn tegen deze deadline, meldt de Amerikaanse krant. Ongeveer veertig advocaten zijn betrokken bij de aanloop naar een antitrustaanklacht tegen Alphabet, waar Google en ook het door Google ooit overgenomen YouTube onder vallen. De voorbereiding voor een rechtszaak zou meer tijd nodig hebben, zo is afgelopen zomer al bepleit in een intern document.

Ook Democratische politici neigen naar een grondigere voorbereiding, die dan meer tijd kost, zo meldt technieuwssite Ars Technica. Dit zou ook naar voren komen op het niveau van de staten die zich hebben aangesloten in het antitrustonderzoek naar Google. De verdeeldheid is opvallend, omdat normaliter Democraten meer vóór strenge antitrustaanpak zijn terwijl Republikeinen juist terughoudend zijn met overheidsinmenging in het bedrijfsleven.

Te snel, of te langzaam?

De door president Donald Trump benoemde minister van Justitie lijkt het 'pleidooi' voor meer voorbereidingstijd naast zich neer te leggen. Een bron binnen het ministerie heeft aan The New York Times laten weten dat Barr meent dat zijn departement te langzaam is in deze kwestie. De door hem gestelde deadline van eind deze maand is niet onredelijk, aldus die topfunctionaris. Barr heeft net als president Trump flink wat aandacht voor Google en een antitrustzaak tegen die techreus.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in