Innovatie & Strategie

Juridische zaken
San Francisco

'Ook antitrust tegen Google in Silicon Valley'

Google zou nu door nu bijna álle staten VS worden onderzocht op antitrust.

De Golden Gate Bridge in San Francisco. © Unsplash Freddie Collins
14 juli 2020

Google zou nu door nu bijna álle staten VS worden onderzocht op antitrust.

Google's thuisstaat Californië zou nu toch ook een antitrustonderzoek tegen de internetreus beginnen. De Amerikaanse staat waar Silicon Valley zich bevindt, ontbrak eerder nog in de lange rij van staten en het ministerie van Justitie die eind vorig jaar een antitrustblik gingen werpen op de zakenpraktijken van Google. Californië en Alabam deden toen niet mee, maar eerstgenoemde zou nu ook overstag gaan.

Het antitrustonderzoek wat Californië nu zou inzetten, wordt gemeld door de Amerikaanse nieuwssite Politico die is getipt voor een drietal bronnen. Volgens die ingewijden gaat de thuisstaat van Google zich nu niet aansluiten bij de grote groep van staten en Justitie op federaal niveau. In plaats daarvan gaat Californië een eigen onderzoek instellen om mogelijk misbruik van dominante marktpositie(s) te bepalen.

Al miljardenboetes in EU

Het is hierbij niet duidelijk om welke bedrijfsactiviteiten en markten van Google het gaat. Californië heeft eigen antitrustwetgeving die breder van toepassing kan zijn dan wet- en regelgeving in andere staten én op federaal niveau. Hierbij kunnen handhavers van de staat waar zeer veel IT-bedrijven gevestigd zijn ook schadevergoedingen voor gedupeerde gebruikers opleggen, merkt Politico nog op.

In de Europese Unie is Google al onderzocht én beboet voor antitrustschendingen op verschillende vlakken. Het betreft hier onder meer het voortrekken van Google's eigen shoppingdienst in zoekresultaten voor zijn marktdominante zoekmachine. Ook voor gedragingen met mobiel besturingssysteem Android en advertentieplatform AdSense is Google door de EU bestraft met miljardenboetes. Google is hiertegen in beroep gegaan.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.