Management

Juridische zaken
Margrethe Vestager

Google in beroep tegen advertentieboete EU

Derde miljardenboete krijgt met aangetekend beroep een zelfde vervolg als zijn voorgangers.

Eurocommissaris Margrethe Vestager © EC
5 juni 2019

Derde miljardenboete krijgt met aangetekend beroep een zelfde vervolg als zijn voorgangers.

Google heeft beroep aangetekend tegen een boete van 1,5 miljard euro van de Europese Commissie. Het technologiebedrijf kreeg de boete in maart opgelegd omdat het bij zijn advertentiedienst AdSense misbruik maakte van zijn sterke marktpositie.

Eerder had Google van de Europese Commissie ook miljardenboetes gekregen voor machtsmisbruik bij mobiel besturingssysteem Android en een zaak rond Google Shopping. Ook in die gevallen is Google in beroep gegaan.

Sterke machtspositie

De antitrusttak van de Europese Commissie (EC) legde Google de boete op omdat het bedrijf volgens de EC met zijn advertentiedienst AdSense misbruik maakte van zijn sterke marktpositie. Het antitrustonderzoek van de EC naar AdSense loopt al sinds juli 2016. Google reageerde enkele maanden na de start van dat onderzoek door de betreffende en inmiddels onrechtmatig bevonden praktijken stop te zetten. De mededingingstak van de EC, onder leiding van Vestager, legde de techreus een boete op voor de tien jaar vóór 2016, waarin de onrechtmatigheden plaatsvonden. De opgelegde 1,49 miljard euro komt neer op 1,29 procent Google's omzet over afgelopen jaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.