Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale sector: zorg voor minister van Digitale Zaken

Maak digitale zaken belangrijk in het regeerakkoord, véél belangrijker dan tot nu toe. Richt een ministerie van Digitale Zaken in. Die oproep doet voorzitter Ivo Roefs van de branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) aan informateur Mariëtte Hamer. De DDA sluit aan in een lange rij van verenigingen en experts die daartoe al eerder opriepen.
Tweede Kamer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De branchevereniging maakt zich zorgen over de digitale dienstverlening van de overheid. “Er is geen organisatie die het zich zo slecht kan veroorloven om onderweg klanten kwijt te raken als de overheid. Die moet er immers voor iederéén zijn. Dat de overheid die belofte op cruciale momenten niet waarmaakt, hoef ik niet uit te leggen, al helemaal niet in de Volkskrant. Iedereen heeft op deze pagina’s kunnen lezen over de hoofdpijndossiers waarin de IT van de overheid een rol speelt”, schrijft Roefs in een ingezonden brief in De Volkskrant.

Slimmer dan ooit

Hij roept op tot een slim regeerakkoord. “Slimmer dan ooit.” Een minister van Digitale Zaken moet de opdracht krijgen om de dienstverlening van de overheid radicaal te stroomlijnen. Roefs schrijft: “De burger met zijn vraag en zijn rechten, dát moet het maatgevende vertrekpunt zijn. Dat vraagt niet om een kleine koerswijziging, maar om een volstrekt andere manier van werken.”

AG Connect deed eerder een ronde onder experts. Daaruit bleek dat er verschillende meningen zijn over of een minister van Digitale Zaken nodig is. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) zei afgelopen december in een conceptadvies bijvoorbeeld dat er een minister van Digitale Zaken en Datahuishouding moet komen, evenals wethouders en gedeputeerden die zich specifiek met dit onderwerp bezighouden. Ook oud-Tweede Kamerleden die zich met het thema bezighielden, pleiten voor een minister.

België heeft sinds 2014 een bewindspersoon op het thema digitalisering. Staatssecretaris Mathieu Michel zei onlangs in een interview met AG Connect dat het belangrijk is om digitalisering op het hoogste niveau te plaatsen. “Dat is belangrijk, want digitalisering is overal.”

De ambtelijke top schreef onlangs in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink dat digitalisering een plek nodig heeft aan de bestuurstafel. “En zetten we in op vergaande kennis van digitalisering en ICT in de top van de rijksdienst."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in