Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze forse maatregelen neemt Zoom om aan Nederlandse eisen te voldoen

Videovergaderdienst Zoom heeft forse maatregelen genomen om gebruikers meer controle en inzicht te geven in hun data. Dat doet het bedrijf na onderhandelingen met SURF, de ICT-dienstverlener van het Nederlandse onderwijs.
videoconferencing
© Zoom
Zoom

Betalende gebruikers krijgen de mogelijkheid om data op te staan in de Europese Economische Ruimte (EER). Het gaat daarbij om voor Meetings, Webinars en Team Chat. Zoom geeft aan dat deze data alleen ‘in individuele gevallen en onder uitzonderlijke omstandigheden’ gedeeld worden met teams in de VS, zoals met het Trust & Safety team van Zoom.

Er komt daarnaast een Europees supportteam, waar klanten via een opt-in terecht kunnen voor technische ondersteuning. Alle informatie wordt verwerkt binnen de EER door lokale medewerkers. Het bedrijf presenteert daarnaast een tool om beheerders eenvoudig te kunnen laten reageren op toegang of verwijdering van persoonlijke gegevens voor Zoom Meetings, Webinars en Team Chat. Gebruikers kunnen zichzelf daarnaast met één klik aan- of afmelden voor marketing, communicatie en nieuwsbrieven.

Verder komen er auditlogs voor beheerders die specifieke acties vastleggen die beheerders uitvoeren namens gebruikers. “Nu kunnen accounteigenaars en beheerders bijhouden wanneer deze logs worden geëxporteerd of verwijderd”, schrijft het bedrijf.

Nederlandse onderwijswereld

Zoom startte met de maatregelen na een Data Protection Impact Assessment (DPIA) van SURF in 2021. “Als gevolg daarvan heeft Zoom grote vooruitgang geboekt op het gebied van privacy voor gebruikers, en veel van de nieuwe features zijn een direct resultaat van deze nauwe samenwerking”, schrijft Zoom.

“We zijn erg te spreken over het werk dat Zoom heeft verricht als gevolg van onze samenwerking”, aldus Jet de Ranitz, CEO van SURF en voorzitter van de raad van bestuur. “Met de nieuwe privacy features en recente aanpassingen laat het bedrijf zien dat het Europese privacynormen serieus neemt. We zijn erg blij met het resultaat en de positieve voordelen voor Europese gebruikers.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in