Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple blijft goede zaken doen met iPhone

Apple heeft zijn verkopen afgelopen kwartaal flink op kunnen voeren ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee wist het techconcern de verwachtingen van analisten te overtreffen. De cijfers laten zien dat de bekende iPhones van Apple en bijvoorbeeld AirPods en de Apple Watch nog altijd gretig aftrek vinden bij consumenten.
iPhone-modellen
© Apple
Apple

Apple verkocht 41,3 miljoen iPhones, 1 procent meer dan een jaar terug. De verkoop van de smartphones leverde Apple bovendien fors meer op omdat er meer dure modellen verkocht werden. Dat wijst op de populariteit van de stevig geprijsde iPhone X.

Meer dan een decennium na het op de markt komen van de eerste iPhone is de slimme telefoon nog altijd Apple's belangrijkste product, goed voor meer dan de helft van de omzet. Inmiddels lijkt de groei van het aantal iPhones dat aan de man wordt gebracht wel af te zwakken. Maar Apple weet dat duidelijk te compenseren door met andere diensten en gadgets te komen, die ook veel geld in het laatje brengen.

Minder omzetstijging dan vorig jaar

De totale opbrengsten stegen op jaarbasis met 17 procent naar 53,3 miljard dollar. Dat is overigens wel wat minder dan in het voorgaande kwartaal, maar voor Apple is de periode die eindigt in juni doorgaans een wat minder seizoen. Onder de streep bleef in dit derde kwartaal van Apple's gebroken boekjaar 11,5 miljard dollar over, tegen een nettowinst van bijna 9 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Daarmee doen de Amerikanen het duidelijk beter dan grote rivaal Samsung, die omzet en winst afgelopen kwartaal juist zag afnemen. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant had er last van dat de rek er een beetje uit is in de smartphonemarkt. De opkomst van grotere schermen bleek bij Samsung niet genoeg om de markt weer echt in beweging te krijgen.

Nieuwe iPhones op komst

Apple, dat volgens kenners binnenkort weer drie nieuwe iPhone-modellen zal onthullen, blijft bovendien erg optimistisch naar de toekomst kijken. Het bedrijf rekent voor zijn vierde kwartaal op zo'n 60 miljard tot 62 miljard dollar aan omzet. Dat is meer dan analisten eerder in doorsnee voorspelden. In de zogeheten nabeurshandel op Wall Street werd over het algemeen positief gereageerd op het kwartaalbericht. Het aandeel Apple ging duidelijk omhoog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in