Overslaan en naar de inhoud gaan

´Apple ziet af van modems Qualcomm´

Apple gebruikt voor de iPhones in 2018 geen Qualcomm-modems meer, meldt de chipfabrikant zelf. Volgens CNET stapt Apple voor de modellen van dit jaar volledig over op de 4G-chips van Qualcomm's concurrent Intel. Voorheen maakte de smartphonebouwer gebruik van de onderdelen van beide fabrikanten.
© Unsplash
Unsplash

"We denken dat Apple de intentie heeft om de modems van onze concurrenten te gebruiken in plaats van onze modems in de volgende iPhone-uitgave", zegt Qualcomms financieel directeur George Davis. Hoewel Qualcomm niet uitspreekt dat het om Intel gaat, ligt dat volgens CNET wel in de lijn der verwachting.

De overgang naar één leverancier er voor zorgen dat bij een nieuw model moeilijker aan de enorme vraag kan worden voldaan, omdat men afhankelijk is van de onderdelen van één fabrikant. 

Maar er is ook in prestaties een verschil volgens CNET. Snelheidstests hebben aangetoond dat Apple's smartphones met Qualcomm-modems tot snellere netwerksnelheden in staat zijn dan de apparaten die gemaakt zijn met Intel-modems. Apple koos voorheen voor de modems van verschillende fabrikanten om de verschillende netwerkproviders kunnen gebruiken. Zo gebruikte de smartphonebouwer de Intel chips in Amerika voor het netwerk van AT&T en T-Mobile, terwijl het tot op heden voor Verizon en Sprint de modems van Qualcomm gebruikte.

Geschillen

Qualcomm en Apple liggen elkaar al tijden niet en kennen een geschiedenis vol rechtszaken en ruzies. Zo eiste Qualcomm medio 2017 al een verkoopstop op iPhones in Duitsland vanwege het gebruik van gepatenteerde technologie door de iPhone-maker. De chipgigant eiste een schadevergoeding en wilde dat de verkoop van het meest recente type iPhone in Duitsland werd gestaakt. 

Apple verweet Qualcomm op zijn beurt misbruik van zijn machtspositie en vond de prijzen voor het gebruik van de patenten van de chipfabrikant. De patenten van Qualcomm met betrekking tot 3G- en 4G-telefoons, evenals andere functies zoals software, dwingen alle fabrikanten van smartphones die  verbinding maken met de nieuwere netwerken, licentiekosten moeten betalen, zelfs als ze geen Qualcomm-chips gebruiken. Deze kosten zijn gebaseerd op de waarde van de complete smartphone. Apple vond dat een vergoeding gebaseerd op de chipwaarde eerlijker was. 

Begin dit jaar veroordeelde de EU Qualcomm ook nog tot het betalen van een miljard euro aan boetes voor het misbruiken van de dominante marktpositie, toen betaalde de chipmaker Apple juist weer om andere chipfabrikanten buiten de deur te houden. Qualcomm ging in beroep.

Goede hoop

Ondanks het oud zeer en de keuze van Apple, heeft Qualcomm nog goede hoop dat het ooit Apple weer als klant binnensleept. Cristiano Amon, hoofd chip-business van Qualcomm noemde de industrie "zeer dynamisch" en verwachte dat "als de kans zich voordoet, Qualcomm weer leverancier van Apple zal zijn".  

Qualcomm was sinds de iPhone 4S uit 2011 de leverancier van de modems die zorgden voor de netwerkconnectiviteit van Apple's iPhones. In september 2016 begon Apple ook deels met het gebruik van Intel-modems.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in