Overslaan en naar de inhoud gaan

Wifilogs: het nieuwe DNA

Dit najaar is het alweer dertig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel, en daarmee de Oost-Duitse geheime dienst, met zijn hoge dichtheid aan zogeheten 'Inoffizieller Mitarbeiter', waardoor je geen mens meer kon vertrouwen. Er werd frequent ingebroken in huizen, waarbij allerlei polaroidfoto's werden genomen. Men wist alles van je.
wifi lock
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Na de val van de muur werd dat anders, dacht iedereen. Echter, door de komst van mobiele technologie is het niet meer nodig om in te breken bij je buren om te kijken wat ze aan het doen zijn. Gewoon legaal, je eigen wifinetwerklogging bekijken.

Je kunt dan precies zien wanneer de buurkids op hun Sony PlayStations zitten te spelen. Dat zijn devices die zich spontaan aan het wifinetwerk aanbieden met MAC-adressen die beginnen met E8:9E:B4, en dat zijn devices die worden gemaakt door Hon Hai Precision Industry. En dat bedrijf maakt de PS4. Simpel nietwaar?

Je ziet ook exact wanneer de secret lover van de buurvrouw langskomt, omdat zijn iPhone zich luidkeels aan de wifi aankondigt met: 'iPhone van Charles'. Na korte tijd weet je ook dat hij in een Opel Zafira rijdt, omdat een genetwerkte component van Mitsumi die daarin zit zich bekendmaakt via zijn MAC-adres en elke keer vlak erna zijn iPhone zich meldt. De MAC-adressen zijn elke keer exact hetzelfde.

Je ziet ook exact wanneer de secret lover van de buurvrouw langskomt, omdat zijn iPhone zich luidkeels aan de wifi aankondigt met: 'iPhone van Charles'. 

Iemand heeft in de buurt een IP-camera opgehangen, want een MAC-adres in de buurt meldt zich onder de naam beginnend met ST-00-18-f5, en dat is een device gemaakt door Shenzhen Streaming Video Technology Company. Daar zit een component in met een MAC-adres beginnend met 28:A1:EB, en dat gaat om het bedrijf Etek Technology. Waarschijnlijk een wireless adapter in deze IP-camera. Het goede nieuws is dat de adapter niet beveiligd is. Dus het is een kwestie van tijd eer je kunt meegenieten van het beeldmateriaal.

Op zaterdagen is er een zwartwerker bezig in de buurt: zijn CAT S60 pingt het wifinetwerk, en deze telefoon is typisch een ding dat je op bouwplaatsen tegenkomt. Dan staat er al een aantal keer een log van een MAC-adres dat met 08:EA:40 begint, en dat is van het bedrijf Shenzhen Bilian Electronic. Dat zegt u waarschijnlijk niets, maar het gaat om een RoadEyes recONE Connected Dash Cam. Waarom het ding de hele dag staat te filmen is onduidelijk.

Duidelijk is wel dat je met vrij simpele middelen heel snel zicht krijgt door de veelheid aan data die via wifi op te sniffen is. 

Duidelijk is wel dat je met vrij simpele middelen heel snel inzicht krijgt door de veelheid aan data die via wifi op te sniffen is. De wifidata waar het om gaat, zijn het nieuwe DNA: de MAC-adressen zijn uniek per apparaat, en de bits en bytes die overal en nergens worden opgevangen, zijn goud waard in de opsporing. Zodra je devices kunt koppelen aan mensen en zodra je wifisporen van die devices kunt vinden in logs van wifinetwerken, is er additioneel bewijs dat met grote zekerheid personen op bepaalde tijden op bepaalde locaties waren. 

Buurtonderzoek nieuwe stijl: mogen we uw wifilogs bekijken? Wat is het verschil met Oost-Duitsland?

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (decembernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in